Östersjöfondens åländska pristagare 2008 Bertil Sundström (till vänster i bild) tror stenhårt på syresättning av syrelösa områden på havsbottnen.

Hans "Kökarrotorn" kan vara igång redan i höst.

MILJÖ I lördags fick pensionerade läraren och Kökarbon Bertil Sundström 3.000 euro från Östersjöfonden. Han får priset för sitt entusiastiska, långvariga och uthålliga arbete med miljöfrågor på olika plan.

Bertil Sundström har studerat havet sedan 1970-talet och märkt en stadig försämring. Tidigt började han också mäta syrehalten.

- Saltskiktet är en barriär för syret så att det blir syrefattigt nere på bottnen. Det finns tio gånger mer fosfor där nere än i ytvattnet, säger han.

Enligt honom löses saltskiktet upp en bit söder om Kökar. Botten- och ytvatten blandas och därigenom är det hög näringshalt i det vatten som kommer in till Kökar.

Tonvis med fosfor

Han ser de syrefattiga eller helt syrefria bottnarna som det stora problemet. Syret binder fosfor och eftersom bottnarna är syrefria frigörs fosfor.

- 70.000 ton fosfor frigörs varje år från de syrefria bottnarna söder om oss. Något måste göras åt det, säger han.

Hans lösning är syresättning av olika slag, alltså att syrerikt vatten förs ned till bottnarna, gärna med hjälp av våg- eller vindkraft.

- Det här kan också göras i insjöar.

Kökarrotorn

Bertil Sundström satsar sina prispengar på att utveckla metoden att blanda syrerikt och syrefattigt vatten. Med på tåget är också den nygrundade föreningen Ålands teknikkluster som har som målsättning dels att främja utvecklingen av tekniska lösningar som kan leverera förnyelsebar energi, dels att blanda syrerikt och syrefattigt vatten.

- Bertil Sundström har till pappers en modell, Kökarrotorn, för hur man kan syresätta bottnarna. Den ska föreningen förverkliga i ett pilotprojekt som vi siktar på att köra igång i höst, säger Yngve Mörn i föreningen.

Han påminner om att vattentäkten Långsjön syresatts med gott resultat. För att finansiera projektet Kökarrotorn hoppas föreningen på EU-pengar.

Oönskade ämnen

Ålandstidningen frågar de två tyska forskarna Bodo von Bodungen och Günther Nausch, Östersjöfondens pristagare också de, vad de tror om syresättningsidén.

- I mindre skala en bra lösning men inte för hela Östersjön för vid omblandningen frigörs många oönskade ämnen, till exempel giftiga metaller, från bottenlagren, säger von Bodungen.

 

Så fungerar Kökarrotorn

MILJÖ Miljöpristagaren Bertil Sundström ritade Kökarrotorn redan på 1990-talet. Han beskriver den som en axel som går uppifrån och ned i vattnet. Kraften tas från en så kallad Savoniusrotor som roterar med hjälp av den kraft som finns i ytvattnets strömmar.

Anordningens nedre del är ett rör som sätts i rotation med kraften uppifrån, från Savoniusrotorn, så att vattnet i röret roteras och skruvas nedåt.

– Röret är tio meter i diameter och om vattnet skruvas ned med en halv meter per sekund är det ganska stora vattenmassor som fås ned, säger Bertil Sundström.

Hela anordningen hänger i flytblock i vattenlinjen och förankras med tre eller fyra ankaren.

– Kökarrotorn kan förstås också vara mindre, påpekar konstruktören.

Stadsstyrelsen i Mariehamn motsätter sig att Lemland planerar att ändra den så kallade trehektarsregeln i Järsö-Nåtö. Det fastslog man i dag när anmärkningen mot förslaget till en ny byggnadsordning för Lemland diskuterades.

I fjol lockade dundersuccén kring 6.300 åskådare. I år vill arrangörerna nå ut ännu längre med konserten och direktsänder den till ålderdomshem och sjukhus.

Hotellkedjan Scandic köper samtliga Restels 43 hotell i en affär värd 114,5 miljoner euro. Viking Lines förre vd Mikael Backman är vd för Restel.

– Nu får restaurangbranschen se upp i stället, för vi kommer hårt, säger han till Ålandstidningen.

I sommar får Åland en ny veterinärklinik, i form av en skåpbil utrustad med röntgen och ultraljud.

– Tanken är att jag kör runt mellan olika ställen på Åland och gör hembesök på gårdarna, säger veterinär Elisabet Fellman som startar den nya veterinärpraktiken.

Kön sträckte sig ett par hundra meter när biljetterna till Anders Wiklöfs gratiskonsert släpptes under torsdagsmorgonen. Björn Gustbée var först på plats, redan klockan 06.50.

Inför sommarens evenemang har många föreningar fått ett plötsligt problem. Reglerna för proceduren med ordningsvakter har börjat tillämpas hårdare och en stor kostnad väntar alla som vill ordna evenemang i framtiden. 
– Vi lyckades få ihop midsommardansen i år, men det kanske blir den sista, säger Jimmy Fagerström, ordförande i Kökars ungdomsförning.

Den nedskräpade vändplanen i skogen bakom Öhmans Bil är bekymrande, anser en läsare som har hört av sig till Ålandstidningen. Jomala kommun är ansvarig för  vägen i fråga och där är man bekant med situationen.
– Vi brukar städa upp där några gånger per år, säger kommunens tekniska chef Magnus Sundin.

De informella samtalen kring en potentiell samgång till en söderåländsk kommun fortsatte i går när representanter från kommunerna träffades på Arken.
– På basen av samtalen så ska Jomala skicka en officiell förfrågan till de andra kommunerna så de kan ta ställning till om en utredning om en frivillig sammanslagning mellan kommunerna ska göras, säger Jomala kommunstyrelseordförande Harry Jansson (C).

Personen som misstänks för rånet på Strandnäs grill & minilivs har släppts på fri fot. Det meddelar kommisarie Olof Lindqvist efter onsdagens häktningsförhandling.

Representanter från Veuve Clicquot och journalister från hela världen flögs in till Silverskär i går när det världskända champagnehuset för första gången provsmakade champagneflaskorna från projektet ”The cellar in the sea”.

– Det är ett väldigt stort projekt för Veuve Clicquot. Jag ser väldigt mycket fram emot att prova champagnen, säger Veuve Clicquots chefskällarmästare Dominique Demarville till Ålandstidningen.

Mannen som åtalats för försök till mord av sin före detta sambo i Godby förra sommaren var fullt tillräknelig, enligt sinnesundersökningen.

Under den sista rättegångsdagen på onsdagsförmiddagen upprepade åklagaren sitt straffyrkande: nio års ovillkorligt fängelse.

Tillsammans med reklambyrån RBK har Ålandsbanken vunnit en Grand Prix i världens mest prestigefyllda reklamtävling i Cannes.
– Vi har visat att den lilla banken från Åland kan vara först i världen, säger Peter Wiklöf, vd för Ålandsbanken.

Ålandsbankens aktie har inte rosat marknaden under 2017, men vd Peter Wiklöf ser i grunden positivt på bankens framtid, även om han samtidigt är kritisk till centralbankernas penningpolitik. 
– Det är livsfarligt att säga så, men just nu känns det ganska bra. Vi har en spännande positionering i det bankklimat som råder.

Fler nyheter