Är Kommunernas socialtjänst (KST) bara en spelbricka i spelet om kommunstrukturen? Eller är Centerns nya åsikt om ett enda KST bara ett sätt att försöka förhindra kommunreformen?
Det var hela havet stormar i lagtinget i går.

Kommentarer

När en koncern köper upp ett

När en koncern köper upp ett utländskt dotterbolag framhävs ofta att den ena och den andra tjänsten måste produceras inom dotterbolaget. Kunderna kommer aldrig att godkänna att en tjänst produceras utanför dotterbolaget och därtill kan dotterbolaget sin marknad och vet vad sina kunder vill ha. Dessa argument kommer ofta till skam för kunderna bryr sig mindre om var och av vem tjänsten produceras än vad dotterbolaget vill tro. Kunderna ser främst till två faktorer, pris och kvalité. Ju mer global världen blir desto starkare är denna trend. Vad gäller det lilla Åland? Jo våra kommuninvånare kan beställa och beställer säkert redan nu läkemedel, glasögon mm över nätet. Vem har haft störst nytta av denna utveckling? Jo de som bor längst borta i periferin. Det samma gäller nog både KST och kommunreformen. Både politikerna och serviceproducenterna inom den egna kommunen överskattar nog både sin betydelse.

Som Lotta Berner-Sjölunds

Som Lotta Berner-Sjölunds sade "Man gör inte en omorganisering för skojs skull. Det fanns inga andra möjligheter" Man drar inte heller igång en kommunsammanslagning pga politiska visioner och åsikter utan man gör den för att det inte finns några andra alternativ.

Den grekiska ö-världen och den turkiska kusten väcktes i fredags av en kraftig jordbävning. Hittills har ingen finländare rapporterats skadad.

Lundqvistrederierna redovisar en vinst efter skatt på 18,1 miljoner euro för räkenskapsåret 2016–2017, en halvering av koncernens resultat jämfört med året innan. – Det här året ser svagt ut, jag tror inte det blir lyckat, säger vd Ben Lundqvist.

Den unga pojken som vårdades i Åbo var i torsdags åter tillbaka på Rödhamn, där drunkningstillbudet inträffade.
 – Han kommer bli helt återställd, säger hamnchef Christian Kull.

Polisen larmades till Hammarland efter oroligheter i en bostad under torsdagen.

Trottoaren vid den utbyggda Ålandsvägen är inte tillgänglig för alla. Höga kantstenar tvingar rullstolsburna och rullatoranvändare ut i körbanan när de korsar Norragatan.

Västanträsk och Tjudö bys samfällda land- och vattenområden planterade i går den andra hälften av de 300 gräskarpar man köpt från Sverige. Tanken är att gräskarparna ska motverka och bryta ner den ökade växtligheten i träsket.

Begränsad framfart på vägarna i centrum.

Ridande poliser längs gågatan och i grönområden.

Polisen laddar inför den kommande helgen och veckan.

Under tre Rockoffkvällar finns Rädda Barnen på Åland på plats vid Rockoff. Det huvudsakliga syftet är att skapa en mötesplats för unga, men man erbjuder också ansiktsmålning för de yngre.

Landskapsåklagaren yrkar på tre månaders ovillkorligt fängelse för en ung man som förra året misstänks ha stulit parfymer till ett värde av 1.144 euro ombord på en kryssningsfärja.

Ålandsbanken förbättrade sitt resultat något det andra kvartalet 2017 jämfört med samma period 2016. Rörelseresultatet steg från 4,6 till 5,0 miljoner euro.

På Åland tidigare okända och ytterst svårsanerade faraomyror har sedan i höstas invaderat lägenheterna i fastigheten Hammarcenter i Kattby, Hammarland.
– De blir fler och fler för varje dag, säger Desirée Land som nu har fått nog och flyttar ut.

Här är ett kort klipp från Ålandstidningens fotograf Robert Jansson som filmade Legia Warszawa-klacken.

Två unga män misshandlade en familj på fyra personer under midsommaraftonen. Männen hotade ta livet av dem alla, sparkade, slog, slog med träpåk, kastade sten och slängde stolar mot familjen. 
På onsdagen dömdes männen till besöksförbud i ett års tid. 

Fler nyheter