Är Kommunernas socialtjänst (KST) bara en spelbricka i spelet om kommunstrukturen? Eller är Centerns nya åsikt om ett enda KST bara ett sätt att försöka förhindra kommunreformen?
Det var hela havet stormar i lagtinget i går.

Kommentarer

När en koncern köper upp ett

När en koncern köper upp ett utländskt dotterbolag framhävs ofta att den ena och den andra tjänsten måste produceras inom dotterbolaget. Kunderna kommer aldrig att godkänna att en tjänst produceras utanför dotterbolaget och därtill kan dotterbolaget sin marknad och vet vad sina kunder vill ha. Dessa argument kommer ofta till skam för kunderna bryr sig mindre om var och av vem tjänsten produceras än vad dotterbolaget vill tro. Kunderna ser främst till två faktorer, pris och kvalité. Ju mer global världen blir desto starkare är denna trend. Vad gäller det lilla Åland? Jo våra kommuninvånare kan beställa och beställer säkert redan nu läkemedel, glasögon mm över nätet. Vem har haft störst nytta av denna utveckling? Jo de som bor längst borta i periferin. Det samma gäller nog både KST och kommunreformen. Både politikerna och serviceproducenterna inom den egna kommunen överskattar nog både sin betydelse.

Som Lotta Berner-Sjölunds

Som Lotta Berner-Sjölunds sade "Man gör inte en omorganisering för skojs skull. Det fanns inga andra möjligheter" Man drar inte heller igång en kommunsammanslagning pga politiska visioner och åsikter utan man gör den för att det inte finns några andra alternativ.

Det har gått ett par år sedan familjen Shafie rev gamla Draken Kebab i Västerhamn för att bygga en helt ny restaurang.
Nu slår man snart upp dörrarna till Draken Burgers.

Natten till fredagen attackerades Linda Heinolas bil av ett tjugotal ungdomar vid Rökerirondellen i Mariehamn. Ungdomarna kastade bland annat ett föremål mot bilen och närmade sig hotfullt.
– Först blev jag skärrad och visste inte vad jag skulle göra, berättar hon.

I går kväll, strax före klockan 21, kom larm om en markbrand i Vestergeta. I måndags brann det på samma ställe. Polisen misstänker nu brott.

 

Förutom ett lån på tre miljoner som stadsfullmäktige redan godkänt föreslår stadsdirektören att Mariehamn lånar ut ytterligare 7,5 miljoner euro till hamnbolaget.
– Det är ett bra sätt för staden att få ut skattefria pengar från bolaget, säger stadsdirektör Barbara Heinonen.

Åland grönskar inleddes med både dans och mat när Ålands första schnippeldisco ordnades på ladugårdsvinden vid Ålands landsbygdscentrum. Alla gäster fick hjälpa till med soppan och hacka i takt med musiken.

Ett förslag till ny fiskepolicy på landskapets vatten ska vara klart tills fastighetsverkets styrelsemöte den 28 juni. Det säger fastighetsverkets vd Stefan Rumander. 

En person skadades när en mopedbil och en personbil stötte samman i korsningen Neptunigatan–Mariegatan i Mariehamn på fredagseftermiddagen. 
 

Lagtingsledamot Fredrik Fredlunds (Ob) besöksförbud mot sin tidigare sambo upphävs. Det beslöt Ålands tingsrätt efter en kort behandling på fredag eftermiddag.

Det blev en lugn start när äventyrsparken Smart Park öppnade i Storby, Eckerö.

– Det är bara positivt om kommunen väljer att gå in och stödja verksamheten, säger Sami Johnsson.

En mycket betydande ekonomisk risk.
Så beskriver juristen Marcus Måtar stadens lån till Mariehamns Hamn Ab.
Nu yrkar han på att beslutet upphävs. Ålands förvaltningsdomstol får avgöra saken.

Den man som föll överbord från Silja Galaxy i morse har konstaterats avliden.

Dörren till en ökad skattebehörighet för Åland ser ut att vara stängd. Det står klart efter att finansministeriet nu föregår Ålandskommittén och slår fast att staten inte tänker ändra på skattebehörigheten.

I dag hölls president Mauno Koivistos statsbegravning i Helsingfors domkyrka.
– Det var högtidligt och mycket värdigt, säger lagtingets talman Johan Ehn.

Fler nyheter