Är Kommunernas socialtjänst (KST) bara en spelbricka i spelet om kommunstrukturen? Eller är Centerns nya åsikt om ett enda KST bara ett sätt att försöka förhindra kommunreformen?
Det var hela havet stormar i lagtinget i går.

Kommentarer

När en koncern köper upp ett

När en koncern köper upp ett utländskt dotterbolag framhävs ofta att den ena och den andra tjänsten måste produceras inom dotterbolaget. Kunderna kommer aldrig att godkänna att en tjänst produceras utanför dotterbolaget och därtill kan dotterbolaget sin marknad och vet vad sina kunder vill ha. Dessa argument kommer ofta till skam för kunderna bryr sig mindre om var och av vem tjänsten produceras än vad dotterbolaget vill tro. Kunderna ser främst till två faktorer, pris och kvalité. Ju mer global världen blir desto starkare är denna trend. Vad gäller det lilla Åland? Jo våra kommuninvånare kan beställa och beställer säkert redan nu läkemedel, glasögon mm över nätet. Vem har haft störst nytta av denna utveckling? Jo de som bor längst borta i periferin. Det samma gäller nog både KST och kommunreformen. Både politikerna och serviceproducenterna inom den egna kommunen överskattar nog både sin betydelse.

Som Lotta Berner-Sjölunds

Som Lotta Berner-Sjölunds sade "Man gör inte en omorganisering för skojs skull. Det fanns inga andra möjligheter" Man drar inte heller igång en kommunsammanslagning pga politiska visioner och åsikter utan man gör den för att det inte finns några andra alternativ.

Under lördagseftermiddagen kom en anmälan om skadegörelse i Hammarland och polisen åkte till platsen. Ett fordon hade utsatts för stenkastning, skadorna dokumenterades och misstanke om skadegörelse utreds.

Emmaus bygg- och möbelretur vill köpa lokalerna som de i dag hyr på Skogshyddsvägen 7 i Norrböle.
– Det är ändamålsenliga lokaler som ligger bra till, säger verksamhetsledare Robert Jansson.

Trots blötsnö, blåst och kyla sprang omkring 100 barn Majblomsloppet i Geta under lördagen.

Centern vill se fler poliser på fältet och föreslår i en budgetmotion 80.000 euro för ändamålet. Partiet vill också ta bort pengarna för en utredare av ny kommunindelning och sänka anslaget för kortrutt.

Eckerö kommunfullmäktige motsätter sig landskapsregeringens (LR) förslag till kommunsammanslagningar.

Befälhavaren på ms Rosella döms för fartygsförseelse och underlåtenhet att se till att fartyget är sjövärdigt. Men han straffas inte för brottet.
Detta efter incidenten för drygt två år sedan när fartyget körde med öppet bogvisir i cirka 50 minuter.

En tidigare butikschef inom Viking Line döms till sju månaders fängelse för grov stöld och grovt bedrägeri.

Detta efter att han tillgripit 16 flaskor alkohol samt gjort ändringar i fartygets kassa- och lagersystem.

Spelbolaget Paf gör ett rörelseresultat på 15,8 miljoner euro 2016. Det är en försämring med 4,2 miljoner jämfört med året innan.

Stadsstyrelsen beslutade i går eftermiddag att Pommern får ett extra anslag på 250.000 euro. Detta efter omröstning då Sara Kemetter (S) motsatt sig stadsdirektörens förslag.
– Jag anser att då vi har tuffa ramar för alla våra andra nämnder så tycker jag att man ska strama till det här också, säger Sara Kemetter.

Marknadsföringen kommer att minska och kampanjer att bortprioriteras. Det var några av beskeden från Visit Ålands vd Lotta Berner-Sjölund till medlemmarna när föreningen höll sitt årsmöte i går.
– Vi kan inte jobba vidare som tidigare. Det kommer ta fem år innan vi är tillbaka där vi var innan, säger Lotta Berner-Sjölund.

Viking Lines vd Jan Hanses menar att han är besviken på resultatet för år 2016.
Dividenden per aktie blev 40 cent som föreslaget. Totalt 4,32 miljoner euro.
– Jag tycker att det går skapligt, säger bolagsstämmans äldsta deltagare Haword Mattsson, 97 år.

Chefläkare Jaana Lignell lämnar ÅHS. Det meddelade hon personalen under torsdagen. Chefläkaren har fått en tjänst på Södersjukhuset i Stockholm.

Plasto lanserar en ny miljövänlig linje med plast som är tillverkad av sockerrör i stället för olja.
– Vi är bland de första i världen som satsar på det här, säger vd:n Kennet Berndtsson.

Fler nyheter