Vårjakt borde bli tillåten även på andra arter än guding. Det anser jägaren Daniel Eriksson. Han föreslår att även hanar av småskrake och svärta ska bli jaktbara på våren.
– Det skulle minska katastrofen om vi mister jakten på ejder.

Kommentarer

Vilka individer inom Eu är

Vilka individer inom Eu är det som motsätter sig jakt? Hur har Ålands representanter försökt lobba? Nämn för allt i värden inte att det är den ökade havsörnsstammen som är en större bidragande orsak till ejderns tillbakagång än jakten eftersom havsörnen är fridlyst. Eu kommer bara att se det som ytterligare ett argument för att stoppa vårjakten. Jag tror inte heller på argumentet att vårjakten är en del av ålänningarnas identitet. Att valfångst bland etuier är en del av deras sätt att leva kan Eu acceptera men inte att vårjakten, för en exempelvis en sjökapten bosatt i skärgården, är starkt förknippad med dennes identitet. Personligen tror jag att ända gångbara argumenten är naturvård, att jägarna försöker begränsa skadorna från mårdhunds- och minkstammen. Om man inte ser till de positiva ringeffekterna så ses, av den icke insatta Eu parlamentarikern, naturligtvis all jakt på Åland som en onödig lyxjakt. För det andra så är argumentet att det är löjligt att stoppa 1000 åländska jägare som Lampi framför inte gångbart. Vi på Åland anser att vi bidrar då vi tar emot 10 flyktingfamiljer, många bäckar små. Hur tror ni personerna som vill stoppa vårjakten tänker, många bäckar små.

”Personligen tror jag att

”Personligen tror jag att ända gångbara argumenten är naturvård, att jägarna försöker begränsa skadorna från mårdhunds- och minkstammen”. Se där, den här gången visar det sig faktiskt att nån'ting har blivit uppsnappat från företeelser i verkligheten. Mest anmärkningsvärt är ändå att ”ända” vägen till bättre och mera service i glesbygden helt och hållet verkar ha gått bort sig den här gången. Kanske den rent av inte är så rysligt intressant längre då – den ”modifierade” kommunindelning i grötmyndighetens tecken?

Håller med om jakttiderna med

Håller med om jakttiderna med klimatförändringar mm kunde jakten redan när ejdern blev kvoterad ha börjat redan i mitten av april. Vi hade ju fem dagar i april förut och utdelningen var bättre då än sista veckan i maj. Men jakten kunde ha slutat iandra veckan i maj. Men nu är det försent att vakna tidigt och vi får nog tyvärr bita i det sura äpplet.och ha paus och jaga Kråkor och Trut för där är dom näst största bovarna efter örnen till ejderns nedgång.Det att jakten på mårdhund och mink skulle rädda ejdern är fantasier.nej jaktvårdare ut med kråkfällor och bössor i sommar när kråkorna blir lovliga. Absolut kunde vi ju försöka börja jaga svärta och ev nån art till som ej är jaktbar på hösten i stället för ejdern är inte emot det men så lite ejder somjag såg i eckerö i fjol har jag aldrig sett.så ejderjakten måste ha paus.

Polisen påminner i ett pressmeddelande alla vårfågeljägare om att man ska kunna visa upp giltigt jaktkort, licens för medhavda vapen samt behövligt tillstånd för jakten när man är ute på vårfågeljakt. 

En brand utbröt i natt i Ålands elandelslag i Jomala. Hela källarvåningen rökfylldes och rökdykare från Jomala och Strandnäs frivilliga brandkårer var på plats för att arbeta med branden.

Det har varit en stökig natt för polisen. Bland annat greps tre personer.

JIK förlorade med 0–3 då seriettan SoVo gästade Jomala konstgräs på lördagen. 

Det ska gå att flytta, studera och bedriva näringsverksamhet över gränserna i Norden utan bekymmer. Det är syftet med gränshinderarbetet i Norden. Nu har man utvecklat en ny portal som ska hjälpa företag jobba över gränserna.

Vägnätsbyrån har ännu inte hunnit fundera på hur transporterna av icke fordonsbundna resenärer ska ta sig från Hastersboda till Gripö, och vice versa, om den planerade kortrutten på Föglö förverkligas.

Visst är det trevligt att tända en brasa på valborgsmässoafton.

Men var försiktig så att du inte eldar upp en sovande igelkott eller något annat djur.

Roger Nordlund (C) föreslår ett allmänt jobbavdrag för 2018 så att Åland kan locka till sig fler människor.

Finansminister Mats Perämaa (Lib) säger att det kanske  kan bli en jobbskatteavdrag.

Att förändra sin livsstil är svårt. Men nyblivna föräldrar är ofta motiverade att göra allt rätt.

Därför startar ÅHS ett livsstilsprojekt som riktas mot just den gruppen i syfte att förebygga övervikt hos barn.

– Vi vill ge det här en chans, säger barnläkaren Christian Johansson.

Både statusen för Vårdö som skärgårdskommun och Hummelvik som ändhamn ska ändras. Nu vill kommunen se om det är möjligt att påverka landskapsregeringens beslut.

I morgon spelas den tjugonde upplagan av pitchmästerskapen på Föglö. Enligt Niklas Eriksson, som var med och startade mästerskapet för 20 år sedan, trodde man aldrig att det skulle leva kvar ännu i dag.
– Det har blivit ett lyckat årligt evenemang, säger han.

39-åringen som i tingsrätten dömdes till nio års fängelse för att ha skjutit mot poliser i Eckerö ska fortsättningsvis sitta häktad. Det har hovrätten beslutat.

Ombyggnaden av Ålandsvägen har engagerat en del av Ålandstidningens läsare. Några har ifrågasatt om de kantstenar som redan monterats – och har fel färg – verkligen ska bytas ut. Det ska de, när de rätta stenarna levereras nästa vecka.

Fler nyheter