Vårjakt borde bli tillåten även på andra arter än guding. Det anser jägaren Daniel Eriksson. Han föreslår att även hanar av småskrake och svärta ska bli jaktbara på våren.
– Det skulle minska katastrofen om vi mister jakten på ejder.

Kommentarer

Vilka individer inom Eu är

Vilka individer inom Eu är det som motsätter sig jakt? Hur har Ålands representanter försökt lobba? Nämn för allt i värden inte att det är den ökade havsörnsstammen som är en större bidragande orsak till ejderns tillbakagång än jakten eftersom havsörnen är fridlyst. Eu kommer bara att se det som ytterligare ett argument för att stoppa vårjakten. Jag tror inte heller på argumentet att vårjakten är en del av ålänningarnas identitet. Att valfångst bland etuier är en del av deras sätt att leva kan Eu acceptera men inte att vårjakten, för en exempelvis en sjökapten bosatt i skärgården, är starkt förknippad med dennes identitet. Personligen tror jag att ända gångbara argumenten är naturvård, att jägarna försöker begränsa skadorna från mårdhunds- och minkstammen. Om man inte ser till de positiva ringeffekterna så ses, av den icke insatta Eu parlamentarikern, naturligtvis all jakt på Åland som en onödig lyxjakt. För det andra så är argumentet att det är löjligt att stoppa 1000 åländska jägare som Lampi framför inte gångbart. Vi på Åland anser att vi bidrar då vi tar emot 10 flyktingfamiljer, många bäckar små. Hur tror ni personerna som vill stoppa vårjakten tänker, många bäckar små.

”Personligen tror jag att

”Personligen tror jag att ända gångbara argumenten är naturvård, att jägarna försöker begränsa skadorna från mårdhunds- och minkstammen”. Se där, den här gången visar det sig faktiskt att nån'ting har blivit uppsnappat från företeelser i verkligheten. Mest anmärkningsvärt är ändå att ”ända” vägen till bättre och mera service i glesbygden helt och hållet verkar ha gått bort sig den här gången. Kanske den rent av inte är så rysligt intressant längre då – den ”modifierade” kommunindelning i grötmyndighetens tecken?

Håller med om jakttiderna med

Håller med om jakttiderna med klimatförändringar mm kunde jakten redan när ejdern blev kvoterad ha börjat redan i mitten av april. Vi hade ju fem dagar i april förut och utdelningen var bättre då än sista veckan i maj. Men jakten kunde ha slutat iandra veckan i maj. Men nu är det försent att vakna tidigt och vi får nog tyvärr bita i det sura äpplet.och ha paus och jaga Kråkor och Trut för där är dom näst största bovarna efter örnen till ejderns nedgång.Det att jakten på mårdhund och mink skulle rädda ejdern är fantasier.nej jaktvårdare ut med kråkfällor och bössor i sommar när kråkorna blir lovliga. Absolut kunde vi ju försöka börja jaga svärta och ev nån art till som ej är jaktbar på hösten i stället för ejdern är inte emot det men så lite ejder somjag såg i eckerö i fjol har jag aldrig sett.så ejderjakten måste ha paus.

Det var hårda ord och spänd stämning i salen när lagtinget debatterade de hårdare krav som ställs på åländska studerande för att komma in på högre utbildningar i Sverige.
På måndag avgör oppositionen om man väcker misstroende mot landskapsregeringen.

En 45-årig man dömdes för lindrig misshandel i Ålands tingsrätt i tisdags. Orsaken är att han ryckt sin son i örat. Straffet blev dagsböter.

– Förmodligen kommer antagningspoängen i Sverige att sjunka och åländska studerade att stå sig mycket väl.
Det säger Ålands lyceums rektor Marcus Koskinen-Hagman efter ett möte med Universitets- och högskolerådet.

Mikaela Sandell och Kennet Viktorsson har tagit över kaféverksamheten på Uffe på berget.
– Vi smygöppnar lagom till påskhelgen, säger Mikaela Sandell.

I mitten av maj öppnar den sjätte Pub Niska-restaurangen, när man öppnar på Storgatan i Jakobstad, strax intill torget.
– Vi kommer att utvidga sortimentet i Jakobstad och även ha premium hamburgare där, säger Thomas Strandvik, vd för Niska Export.

Eckerökoncernen omsatte i fjol 236,7 miljoner euro. Vinst efter skatt blir 20,9 miljoner euro. Det innebär att vinsten ökar med 9,2 miljoner från 2015.

Pokémon Regional Championship gick av stapeln i Malmö i helgen, med hundratals spelare från olika delar av världen.
Bröderna Jonatan och Emil Solax från Jomala deltog i varsin tävlingsklass.
– Allt var roligt, säger Jonatan Solax om upplevelsen.

Oberoende väder – regn, blötsnö, blåst, kyla eller sol – är daghemspersonal ute med barnen. För att inte bli kall och blöt behövs rejäla kläder.
Ålandstidningen hälsade på hos Överby daghem i Jomala när blötsnön vällde ner under tisdagen.

Gränshinder mellan de nordiska länderna är den största och viktigaste frågan i Nordiska rådet.
– Vi minskar med tio gränshinder varje år. Men vi måste bevaka att inte nya uppstår, säger president Britt Lundberg (C).

Polisen hade inte tillräckligt med skyddsutrustning när de ryckte ut till skottlossningen i Eckerö den 15 januari.
– Jag borde ha haft visir, sade den polis som fick ett skott från nära håll mot sig under rättegången.

Förutsättningarna för att tillåta jakt på småskrake och svärta är inte bättre än för ejdern. Beståndet av de bägge arterna har dessutom precis som ejdern minskat de senaste åren. Det säger landskapets jaktförvaltare Robin Juslin.

En minderårig person döms för fyra brott efter flertalet incidenter under april och maj 2016.

Våren är snart här och därmed är det dags att sjösätta båten.
Polisen uppmanar alla båtägare att ta till flera åtgärder för att undvika stöld.

Fler nyheter