Mer än sju år efter att arrendeavtalet mellan Fyrens marina och Lemland-Lumparlands församling undertecknades har fortfarande inte en enda båtplats byggts. Vi reder ut vad som egentligen gick fel.
– Det var ingen som trodde att det skulle bli så här mycket problem när det gick så bra i början, säger Brage Wilhelms.

Kommentarer

Precis som du skriver,

Precis som du skriver, Fredrik Rosenqvist: "Det ifrågasätts också om en församling, med en kommun som bulvan ... och med att de planerade stugorna kan säljas åt personer som saknar hembygdsrätt." Och det knapphandelsmässiga arrendet för den åtrådda marken – ”Fyrens marina” till gagn – det hör bara till bilden, det. Själva snikenheten som sådan, det nu smått rutinmässiga knaprandet på självstyrelselagen – det tycks äntligen stå naket inför allmänheten! Åtminstone i Lumparland. Förvånande är egentligen bara Göran Lindholms namn. Det possitiva i sammanhanget, det har vi alla åländska skattebetalare bjudits av lumparlänningar med ”föttren” på jorden. Det vill säga, vakna lumparlänningar har lärt oss att i satsarstadiet, då kan ”egna” investeringar kan gå den ”egna” börsen mer eller mindre spårlöst förbi. När det blir dags för arvoden, konkurs eller eventuella dividender, det är ju liksom en helt annan sak det, ju! Riskkapitalets välsignelse?

Stephan Toivonen (ÅLD) föreslår en passageraravgift för alla passagerare som passerar en åländsk hamn. Hans förslag är 0,5–3,5 cent per passagerare vilket skulle ge en intäkt på en halv miljon euro. Pengarna vill han att går till dem som drabbas av skattegränsen.

Sune Abrahamsson stänger sin butik Sunes jakt och fritid i centrum och ska i stället utveckla Ab Lantbruks nya förstorade jaktavdelning.
– Med ålderns rätt börjar jag varva ner. Lantbruk var intresserade av att ta över. De har ju haft en jaktavdelning men nu får de en chans att bli fullgod, säger Sune Abrahamsson.

Alternativet till nedskärningar i den åländska välfärden är en stor inflyttning av personer i arbetsför ålder.
– Hundratals behövs, säger högskolans rektor Edvard Johansson.
Andra åtgärder för att rädda välfärden är att slopa hemvårdsstödet, sänka den kommunala inkomstskatten och höja fastighetsskatten.

Undermåligt ledarskap, dålig information och bristande arbetsinstruktioner och styrdokument. Personalen på ÅMHM anser att arbetsmiljön brister på flera punkter. Mest kritik får ledningen.

Historikern Herman Lindqvist fyllde Bio Savoy till sista stol – och några extra inplockade – i kväll. Med en historisk redogörelse och humoristiska inslag landade han i nutid.
– Kanske Åland blir självständigt en dag, vem vet?

Sveriges tidigare statsminister Göran Persson blev i dag invald i styrelsen för Wiklöf Holding.
– Det är en mycket kunnig person med enormt bred erfarenhet, säger kommerserådet Anders Wiklöf, ägare och styrelseordförande i Wiklöf Holding.

Arbetet har redan påbörjats, och i december i år ska nya Frideborg stå klart.
Därefter hoppas man komma i gång med både uthyrning och ungdomsverksamhet.

Pafs resultat för fjolåret var inte vad man hade hoppats på. Det landade på 15,2 miljoner euro, 7,5 miljoner sämre än 2015.
Samtidigt var det ett förändringens år för bolaget, något som vd Christer Fahlstedt framhöll under gårdagens bolagsstämma.
– Trots ett ganska blygsamt resultat är vi kaxiga inför framtiden.

30 dagsböter blir straffet för en kvinna som slog sin minderåriga dotter när de bråkade om en mobiltelefon.

Organisationer som använder våld och hot bör inte få delta i Almedalsveckan. Det skriver landskapsregeringen i ett pressmeddelande, och framhåller samtidigt att man överväger fortsatt deltagande i evenemanget.

En man skadades svårt när han i måndags eftermiddag fick en elstöt vid ett nedmonterat vindkraftverk i Eckerö.
Arbetsplatsolyckan är anmäld både till polisen och arbetarskyddet.

De åländska ledamöterna i Ålandskommittén är missnöjda med en hel del efter slutmötet där betänkandet om en ny självstyrelselag klubbades.
– Vi har misslyckats med att visa för Finland att om man inte tar de ekonomiska frågorna på allvar skapas nya konflikter och att det blir svårare för Åland att verka inom finska statens gränser, säger Axel Jonsson (ÅF).

Jenny Carlstedt har nominerats till Nordiska rådets musikpris. Vinnaren tillkännages i Helsingfors den 1 november.

Fler nyheter