Kötiden för att få en lägenhet från Marstad minskade med nästan två månader i fjol, och i år tror man att köerna fortsätter att bli kortare.

I dag kom domen i det uppmärksammade fallet mot landskapsåklagaren Jens-Erik Budd. Åtalet mot honom förkastas. Kvinnan döms däremot för falsk angivelse. Straffet är fyra månaders fängelse, villkorligt. Åtalet om givande av muta förkastas.

I stället för att köpa dyra vårdplatser på Oasen i Jomala kunde de äldre skötas hemma i kommunen. Nu ska Hammarlands kommun utreda saken närmare.

Tony Karlström blir ny vd för Försäkringsbolaget Alandia och Försäkringsaktiebolaget Liv-Alandia. Han kommer närmast från chefsjobb på Ålandsbanken.

Nästa år ska ålänningarna betala 590.000 euro mer i patientavgifter och 100.000 euro mer i övriga avgifter vid ÅHS. Det föreslår arbetsgruppen som har utrett frågan sedan i våras.
– Vi ökar självfinansieringsgraden, men tryggar samtidigt tillgången för barn och ungdomar samt personer med svag ekonomi, säger arbetsgruppens och ÅHS:s ordförande Annette Holmberg-Jansson (MSÅ).

IFK Mariehamn laddar för fullt inför kvällens Europa League-möte med norska Odd. Vi tog ett snack med assisterande tränare Daniel Norrmén.

Statsminister Juha Sipilä (C) är positiv till en höjning av klumpsumman till Åland.
– Det finns goda grunder för att höja den, sade han vid dagens besök på Åland.

Landskapsregeringens chefsjurist Sören Silverström byter jobb inom landskapsförvaltningen och blir lagberedare från och med den 1 augusti i år.

Regina Lindblom är ny vd vid Ålands Idrottscenter. Hon börjar den 25 juli.

Nu höjs röster för att en höjning av avräkningsgrunden till 0,48 kan bli ett nollsummespel för landskapet.
– Jag tror att Finland planerar att höja brytpunkten för flitpengen så att resultat blir detsamma som nu, säger Rolf Granlund, vice ordförande i Ålands framtid.
Men det sker i så fall tidigast om sex år.

Viking Line kräver sammanlagt 57.475 euro i ersättning från den före detta chef som misstänks för grovt bedrägeri och grov stöld av taxfreevaror. Sammanlagt innehåller beslaget av varorna över 350 flaskor whisky. Nu har den misstänkta ansökt om att häva beslaget, men tingsrätten säger nej.

Regeringen i Finland har i dag presenterat förslaget till social- och hälsovårdsreform.
– Det är en av de största reformerna i landets historia, säger riksdagsledamot Mats Löfström.

Ett enhälligt kommunfullmäktige säger ja till att Kumlinge tar emot två flyktingfamiljer på sammanlagt sex–tio personer.

Har du undrat vad den stora träramen på Torggatan ska bli? Det frågade sig Ålandstidningen också. Vi har pratat med centrumledare Alexandra Walk-Liljeroos. I dag tas nästa steg mot en grön oas.

Fler nyheter