Den fredliga och demokratiska omvandlingen av hela Europa väntar ännu på att slutföras.

Kommentarer

Men fakta är att EU saknar en

Men fakta är att EU saknar en arme och ekonomiska resurser, medan Putins Ryssland sitter på gaskranen och har en arme med en flottbas mitt in i hjärtat av Ukraina dvs Sevastopol på Krim. Och sist men inte minst Ukrainas handelsförbindelser med Ryssland är av vital betydelse för att hjulen skall rulla i Ukraina. Bara det att EU finns är nog inte tillräckligt.

En annan tanke är att det

En annan tanke är att det inte är speciellt lätt att spela boll i skymning. För det är precis var EU befinner sig i den här frågan, i en skymningszon. Nationalismen som EU menar sig slåss emot inom unionen är ett stort problem inom Ukraina. Stora även inom de EU-positiva positionerna, blir nationalismen en bagatell när det handlar om EU:s personliga intressen? Vidare har skett en statskupp i landet på en demokratiskt val President. Jag tycker personligen att det är bra att Janukovytj fått kliva ner, men ska EU som maktfaktor verka på samma sätt som USA gjort i Centralamerika och andra områden i världen? Detta smakar lika illa som EU:s kamp mot svenskt snus samtidigt som man subventionerar tobaksodling inom unionen.

Att demonstranter kräver

Att demonstranter kräver nyval och demonstrerar för det samt ändring av avtal är ingen statskupp. Inte heller att bli skjutna i huvudet av prickskyttar samt innebrända i ett stenhus. Presidenter kan bli avsatta av sitt lands parlament om de missbrukar makten t.ex Nixon i USA.

Jag tycker att det var mycket

Jag tycker att det var mycket mer än en demonstration, även om det var enda vägen för att snabbt få till en förändring. Sen att prickskjuta på folk är fruktansvärt och borde absolut öppna för en rättslig utredning. Min kritik är riktad mot EU då det i mycket inte finns en röd tråd, det känns som om gränser sätts beroende på vem som sätter dem och mot vem. Tobaksfrågan är förstås ett bra exempel på vilken cirkus vi lever i Angående Nixon så avgick han 1974

Relativt klarsynt analys, men

Relativt klarsynt analys, men ack så felaktiga slutsatser. Att revolutionen i Ukraina är ett föredöme för hela Europa, för att inte säga Västvärlden, är helt klart. Att EU skulle ha ett dyft med saken att göra är löjeväckande. EU har inget med saken att göra. USA bidrog till en början genom att låta organisationen National Endowment for Democracy betala protesterande i Kiev kontanter och också låta trycka upp plakat och spela in klatschiga Youtube-filmer. Dessa grupperingar har dock blivit totalt akterseglade av de två nationalistiska grupperingarna Svoboda och Högersektorn som har lett revolutionen. Det är inte "vanligt folk" som fått "plikta med livet" i Kiev utan hårdförda paramilitära medlemmar ur Högersektorn. Dessa grupper har lika lite lust att samarbeta med Bryssel som med Moskva. Tvärtom, Ukraina har precis inlett en konservativ nationalistisk revolution och Västeuropa kommer onekligen att haka på. Kom ihåg att Julia Tymosjenko är minst lika korrupt som Janukovitsj. Svoboda-politiker kommer att ta många platser i den nya regeringen, de har redan den viktiga Riksåklagarpositionen. De kommer att kräva att arkiven över bolsjevikernas folkmord på 8-12 miljoner ukrainare öppnas

Tiotusentals hackade kameror världen över. Samtidigt skriker vi efter mer övervakning. Vad är vi beredda att betala för säkerhet?

Varken IFK Mariehamn eller de grönvita supportrarna har något att förlora i kvällens match i Polen.

Om Åland vill älskas av turisterna måste man bjussa lite också. Debatten om att husbilarna på kajen mot Lilla holmen tar upp parkeringsplatserna är både snål och kontraproduktiv.

Det är märkligt hur kortsynta finländska politiker blir när det kommer till frågor om språkinlärning och språklig kompetens.

Sprututbytesprogrammet är ingen okontroversiell fråga, men faktum är att det följer i spåren av internationella rekommendationer och vedertagen praxis. Sprututbytet kommer att gagna hela det åländska samhället.

De åländska hushållen häftar allt mer i skuld till bankerna. Att många har glömt vad som är en normal räntenivå är illavarslande.

Med framförhållning och bra planering stod Åland redo att ta emot de ökända polska supportrarna.

Efter kravallerna i Hamburg i samband med G20-mötet föreslår Tyskland ett europeiskt register över vänsterextremister.
En oerhört komplicerad fråga.

Det åländska jordbruket är till stor del uppbyggt kring animaliska produkter, samtidigt som den globala vegantrenden bara blir starkare.

Det avslutade G20-mötet i Hamburg, som samlade världsledarna till ett ganska friktionsfyllt möte, är intressant på mer än ett sätt. Inte minst för att man så tydligt kan se hur moraliska frågor uppfattas i olika länder. En polarisering är tydlig och det gynnar inte världsläget totalt.

Nu gäller det för de åländska politikerna att klargöra vad som kan bli bättre med den nya självstyrelselagen.

När Finland som sista land i Europa avreglerar sin taximarknad gör Åland bäst i att följa efter.

Regeringen i Helsingfors får kritik för att man vill tillåta försäljningen av alkoläsk i vanliga butiker, men det finns även argument för att tillåta en sådan försäljning.

Fler ledare