Den fredliga och demokratiska omvandlingen av hela Europa väntar ännu på att slutföras.

Kommentarer

Men fakta är att EU saknar en

Men fakta är att EU saknar en arme och ekonomiska resurser, medan Putins Ryssland sitter på gaskranen och har en arme med en flottbas mitt in i hjärtat av Ukraina dvs Sevastopol på Krim. Och sist men inte minst Ukrainas handelsförbindelser med Ryssland är av vital betydelse för att hjulen skall rulla i Ukraina. Bara det att EU finns är nog inte tillräckligt.

En annan tanke är att det

En annan tanke är att det inte är speciellt lätt att spela boll i skymning. För det är precis var EU befinner sig i den här frågan, i en skymningszon. Nationalismen som EU menar sig slåss emot inom unionen är ett stort problem inom Ukraina. Stora även inom de EU-positiva positionerna, blir nationalismen en bagatell när det handlar om EU:s personliga intressen? Vidare har skett en statskupp i landet på en demokratiskt val President. Jag tycker personligen att det är bra att Janukovytj fått kliva ner, men ska EU som maktfaktor verka på samma sätt som USA gjort i Centralamerika och andra områden i världen? Detta smakar lika illa som EU:s kamp mot svenskt snus samtidigt som man subventionerar tobaksodling inom unionen.

Att demonstranter kräver

Att demonstranter kräver nyval och demonstrerar för det samt ändring av avtal är ingen statskupp. Inte heller att bli skjutna i huvudet av prickskyttar samt innebrända i ett stenhus. Presidenter kan bli avsatta av sitt lands parlament om de missbrukar makten t.ex Nixon i USA.

Jag tycker att det var mycket

Jag tycker att det var mycket mer än en demonstration, även om det var enda vägen för att snabbt få till en förändring. Sen att prickskjuta på folk är fruktansvärt och borde absolut öppna för en rättslig utredning. Min kritik är riktad mot EU då det i mycket inte finns en röd tråd, det känns som om gränser sätts beroende på vem som sätter dem och mot vem. Tobaksfrågan är förstås ett bra exempel på vilken cirkus vi lever i Angående Nixon så avgick han 1974

Relativt klarsynt analys, men

Relativt klarsynt analys, men ack så felaktiga slutsatser. Att revolutionen i Ukraina är ett föredöme för hela Europa, för att inte säga Västvärlden, är helt klart. Att EU skulle ha ett dyft med saken att göra är löjeväckande. EU har inget med saken att göra. USA bidrog till en början genom att låta organisationen National Endowment for Democracy betala protesterande i Kiev kontanter och också låta trycka upp plakat och spela in klatschiga Youtube-filmer. Dessa grupperingar har dock blivit totalt akterseglade av de två nationalistiska grupperingarna Svoboda och Högersektorn som har lett revolutionen. Det är inte "vanligt folk" som fått "plikta med livet" i Kiev utan hårdförda paramilitära medlemmar ur Högersektorn. Dessa grupper har lika lite lust att samarbeta med Bryssel som med Moskva. Tvärtom, Ukraina har precis inlett en konservativ nationalistisk revolution och Västeuropa kommer onekligen att haka på. Kom ihåg att Julia Tymosjenko är minst lika korrupt som Janukovitsj. Svoboda-politiker kommer att ta många platser i den nya regeringen, de har redan den viktiga Riksåklagarpositionen. De kommer att kräva att arkiven över bolsjevikernas folkmord på 8-12 miljoner ukrainare öppnas

Legia Warszawa har bland de mest hårdföra supportrarna i hela Europa, men samtidigt talar mycket för att matchen i Mariehamn blir en lugn historia.

Det finns de som hävdar att man lär sig bättre om man antecknar och skriver ner viktiga fakta, sambandet mellan hand och hjärna är viktigt.

Isberg som smälter, farliga virus som frigörs, snabba fartygsrutter som blir tillgängliga och olja och naturgas i massor.

Arktis kan bli världens nästa stora konflikthärd.

Nu väntar en spännande diskussion om lagtinget ska godkänna en rapport som präglas av flera tunga bakslag för åländsk del.

Sandbergs slutsatser är en rejäl tankeställare för en regering som hittills propsat på att själv rita kartan ned till minsta detalj.

Den starka reaktionen mot Sannfinländarnas nye ordförande Jussi Halla-aho och den politik han står för är bara det senaste i raden av bakslag för Europas högerpopulister och ultranationalistiska rörelser.

För några år sedan var det få som trodde att världen på allvar kunde ställa om till förnyelsebara energikällor, men just nu är det precis vad som håller på att hända.

Grattis Sipilä och Orpo. Äntligen integritet och kurage i grundläggande värdefrågor, efter flera år av mumlande.

I dag möts de finländska regeringspartierna för en överläggning om regeringens framtid efter ordförandebytet hos Sannfinländarna. Man får räkna med att det finns mängder av partipolitisk strategi som spelar roll i diskussionerna.

Det pågår en global trend där lunchätandet på restaurang minskar kraftigt. Vi får hoppas att inte denna trend når Åland.

Det verkar som den önskade uppdateringen till alla delar inte trillar ned uppifrån. Men det är inte det enda sättet att skapa en livskraftig självstyrelse och har inte heller varit det historiskt.

Identitet är ett brännhett aktuellt begrepp som många använder i debatten för egna ändamål.
Det gäller att vara uppmärksam på hur.

Ålandsdelegationens nej till förslaget på hur vårdreformens effekter på Åland kan neutraliseras är ett stort bakslag. Det öppnar dessutom upp för en ny strid mellan landskapet och Finansministeriet.

Fler ledare