Kyrkorådets initiativ skyddar församlingens präster från repressalier samtidigt som samkönade par får vigas, om än borgerligt, i kyrkan. Mariehamns modell för vigsel av samkönade par är ett bevis på att det går att tänka nytt även i en traditionstyngd värld.

Kommentarer

Det handlar om utanförskapet.

Det handlar om utanförskapet. Och det handlar om jämlikt förfarande. Menar man allvar med normaliseringstanken så är konstiga särlösningar inte det som efterfrågas! Ska vi ta bort segregeringen runt HBTQ-frågan så är det en exakt jämlik hantering som ska till! J-E Karlström har säkert goda intentioner, men det räcker inte på långa vägar när! Någon måste alltid gå i första ledet, ta smällen som leder till förändring, och det har nu blivit lästernas uppgift. Menar ni allvar med ett gränsöverskridande kärleksbudskap så är det ER förbannade plikt att stå i kyrkan och viga trots hot om repressalier från destruktiva krafter i kyrkoledningen! Det är nu det avgörs vilket värde man kan tillmäta er! Det krävs mod, ja! Men livet är mer än att äta sockerkaka och dricka kaffe i församlingshemmet!

Det händer mycket spännande på Kökar, men den undermåliga skärgårdstrafiken till och från ön sätter sordin på utvecklingen.

Effektiviseringarna är som bortblåsta och har ersatts av en retorik där man pratar expansivt om de nya strukturerna.

Lantrådet sammanfattar på ett bra sätt den åländska synpunkten kring det som varit och hur man kan gå vidare.

Nu är tid att lyfta alla frågor, farhågor och förhoppningar om kommunreformen. Men det verkar vara svårt att engagera allmänheten. En orsak kan vara att landskapsregeringen inte tillräckligt tydligt har förklarat var effektiviseringarna egentligen ska ske.

Det ökade antalet havsörnar har blivit ett problem för ejdern, vilket innebär att det blivit viktigare än någonsin att intensifiera viltvården.

Den nya planen för trafiken i Mariehamn är inte speciellt ny i fråga om idéinnehåll. Den är en variation på temat få bort bilarna från stadskärnan som Mariehamn i decennier nu har anammat.

Det är sparkravet på fyra miljoner euro som hotar kommunernas ekonomi, inte det nya landskapsandelssystemet.

Den åländska framtidsdebatten skulle vinna på att gå utanför den snäva frågan om var några byråkratiska gränser ska dras.

Det finns ingen saklig grund för att placera regeringen Katrin Sjögren i samma fack som Nordiska motståndsrörelsen eller Antifascistisk aktion.

I dag tar Finland över ordförandeskapet i Arktiska rådet. En uppgift med stora utmaningar, speciellt sedan USA fått en öppet klimatförnekande president.

Hur många som satsade på Allras fonder nöjer sig med att få Ålandsbankens fonder i utbyte? Frågan är avgörande för om Ålandsbanken gjort en bra affär när man nu tar över Allras pensionsfonder.

En oberoende socialliberal utan större politisk erfarenhet vann gårdagens presidentval i Frankrike med betryggande marginal. Men nu måste Emmanuel Macron snabbt ta tyglarna och styra det tredskande landet i rätt riktning. En uppgift som inte är lätt att genomföra.

Medimars nystart visar hur viktigt ett lokalt ägande med ett samhällsengagemang kan vara.

Fler ledare