Kyrkorådets initiativ skyddar församlingens präster från repressalier samtidigt som samkönade par får vigas, om än borgerligt, i kyrkan. Mariehamns modell för vigsel av samkönade par är ett bevis på att det går att tänka nytt även i en traditionstyngd värld.

Kommentarer

Det handlar om utanförskapet.

Det handlar om utanförskapet. Och det handlar om jämlikt förfarande. Menar man allvar med normaliseringstanken så är konstiga särlösningar inte det som efterfrågas! Ska vi ta bort segregeringen runt HBTQ-frågan så är det en exakt jämlik hantering som ska till! J-E Karlström har säkert goda intentioner, men det räcker inte på långa vägar när! Någon måste alltid gå i första ledet, ta smällen som leder till förändring, och det har nu blivit lästernas uppgift. Menar ni allvar med ett gränsöverskridande kärleksbudskap så är det ER förbannade plikt att stå i kyrkan och viga trots hot om repressalier från destruktiva krafter i kyrkoledningen! Det är nu det avgörs vilket värde man kan tillmäta er! Det krävs mod, ja! Men livet är mer än att äta sockerkaka och dricka kaffe i församlingshemmet!

Midsommarhelgen påminner oss om hur självklart det är med ett jordbruk som fungerar. Var skulle vi annars få läckerhet som nypotatis, dill, gräslök och jordgubbar ifrån liksom buketterna av ängsblommor att pryda bordet med. Det ser ju enkelt ut när maten ligger på faten men vi bör sända en tanke till alla dem som ser till att den finns där.

Europa har länge låtit någon annan ta ansvar för den egna säkerheten. Den amerikanske presidenten verkar nu kunna bidra till ett uppvaknande.

I morgon samlas vi runt midsommarborden med våra vänner för att fira ljusets makt över mörkret och livets triumf över döden.

Legia Warszawa har bland de mest hårdföra supportrarna i hela Europa, men samtidigt talar mycket för att matchen i Mariehamn blir en lugn historia.

Det finns de som hävdar att man lär sig bättre om man antecknar och skriver ner viktiga fakta, sambandet mellan hand och hjärna är viktigt.

Isberg som smälter, farliga virus som frigörs, snabba fartygsrutter som blir tillgängliga och olja och naturgas i massor.

Arktis kan bli världens nästa stora konflikthärd.

Nu väntar en spännande diskussion om lagtinget ska godkänna en rapport som präglas av flera tunga bakslag för åländsk del.

Sandbergs slutsatser är en rejäl tankeställare för en regering som hittills propsat på att själv rita kartan ned till minsta detalj.

Den starka reaktionen mot Sannfinländarnas nye ordförande Jussi Halla-aho och den politik han står för är bara det senaste i raden av bakslag för Europas högerpopulister och ultranationalistiska rörelser.

För några år sedan var det få som trodde att världen på allvar kunde ställa om till förnyelsebara energikällor, men just nu är det precis vad som håller på att hända.

Grattis Sipilä och Orpo. Äntligen integritet och kurage i grundläggande värdefrågor, efter flera år av mumlande.

I dag möts de finländska regeringspartierna för en överläggning om regeringens framtid efter ordförandebytet hos Sannfinländarna. Man får räkna med att det finns mängder av partipolitisk strategi som spelar roll i diskussionerna.

Det pågår en global trend där lunchätandet på restaurang minskar kraftigt. Vi får hoppas att inte denna trend når Åland.

Fler ledare