Tiotusentals hackade kameror världen över. Samtidigt skriker vi efter mer övervakning. Vad är vi beredda att betala för säkerhet?

Kommentarer

London är världens mest

London är världens mest övervakade stad och inte märker man av det när man är där. Jag tror väldigt få människor känner obehag av offentliga kameror. Varje butik har ju idag en kamera så jag förstår inte skillnaden. Man kan säkert påstå att det är valfritt att gå in i en butik med kamera medan man måste röra sig på offentliga platser men det är långsökt. Godkänner man däremot att offentliga kameror får spela in ljud förändras naturligtvis saken. Då talar vi om avlyssning. Tekniken är inte ens ny på marknaden och jag skulle inte alls bli förvånad om inte vissa privata affärsidkare redan använder sådana kameror. Men visst skulle bevisläget runt exempelvis krogbråk underlättas väsentligt om man tillät ljudinspelning. Ett mycket större problem är dock det andra problemet som ledaren behandlar, att hackarna tittar på dig hemma. Vore jag inbrottstjuv så vore detta ett ypperligt hjälpmedel för att se vem som är hemma och för att se om boendet ser exklusivt ut.

London är världens mest

London är världens mest övervakade stad och inte märker man av det när man är där. Jag tror väldigt få människor känner obehag av offentliga kameror. Varje butik har ju idag en kamera så jag förstår inte skillnaden. Man kan säkert påstå att det är valfritt att gå in i en butik med kamera medan man måste röra sig på offentliga platser men det är långsökt. Ett mycket större problem är dock det andra problemet som ledaren behandlar, att hackarna tittar på dig hemma. Vore jag inbrottstjuv så vore detta ett ypperligt hjälpmedel för att se vem som är hemma och för att se om boendet ser exklusivt ut.

Finlands statsskuld fortsätter att växa. Men finansministeriets senaste förslag till statsbudget innehåller ändå flera ljusglimtar.

Frågan är om finansministern och regeringen levererar på sitt skattelöfte när intäkterna för landskapet nu ökar.

Titt som tätt hörs frågan om huruvida Pridefestivalerna faktiskt fortfarande behövs. Jo, det gör de för ännu är inte samhället tillräckligt tolerant.

Det finns inget som säger att unga väljare per automatik röstar på unga politiker. Det verkar faktiskt finnas en motsatt trend.

Kortruttsprojektets framtid är oviss. Att det, efter decenniers diskussion, inte finns större samsyn kring framtidens kommunikationer i den södra skärgården är ett politiskt misslyckande.

Kan en SFP-kandidatur slutligen ge Åland den plats i EU-parlamentet man eftersträvat sedan 90-talet?

Tesla kan bli för bilindustrin vad Apple var för mobiltelefonerna. Men än är inte gåtan om hur vi ska få en hållbar fordonsflotta löst.

Sätt punkt för flyttcirkusen och ersätt Ejdern med modernare tonnage.

I ett läge där underlaget för Pettersson svajar kan Nordlund bli den lösning som alla snabbt kan enas kring. Men frågan är om han själv vill.

Det är svårt att förstå hur en situation som den som uppstod inom svenska Transportstyrelsen kan finnas i verkligheten. En situation där alla, statssekreterare och ministrar, slår ifrån sig frågan om ansvar.

Det rör på sig inom forskningen på preventivmedel för män. I framtiden finns sannolikt preparat även för män på marknaden. Frågan är: Kommer det gå hem eller kommer huvudansvaret fortsättningsvis ligga hos kvinnan?

Miljöfrågor och klimatpolitik fokuserar i hög grad på internationella avtal och samarbeten. Men lokal förankring och känsla för hembygden förblir minst lika viktiga i sammanhanget.

Kultur är en av vårt samhälles grundpelare. Vi lever i ett samhälle där vi har råd att konsumera och skapa kultur. Men hur väl tar vi vara på unga kulturutövare på Åland i dag?

Fler ledare