Valresultatet visar att populister inte är ett självklart val och de enkla budskapen går inte hem när väljarna börjar tänka efter.

Kommentarer

BM-E skriver följande:

BM-E skriver följande: "Premiärminister Mark Ruttes parti ökade också antalet mandat, liksom populisten Geert Wilders." Så nu kan vi väl säga att "alternativfakta" har nått Åland. Vi har i olika nyhetsinslag sett att Mark Rutte:s Högerliberala parti (VVD) har utropats som segrare och Geert Wilders Frihetspartiet (PVV) som förlorare. Men Mark Rutte:s Högerliberala parti (VVD) hade 41 mandat och fick 33 mandat och är med andra ord en av valets förlorare tillsammans med Arbetarpartiet (PvdA) som hade 38 mandat men fick nu endast 9 mandat. En av valets vinnare, och numera Nederländernas näst största parti, blev Geert Wilders Frihetspartiet (PVV), som hade 15 mandat och fick nu 20 mandat. Svenska utrikesministern Margot Wallström uttalade sig och sade angående det holländska valresultatet att man ”Har valt bort populismen”. En intressant kommentar då arbetarpartiet/socialdemokraterna i Nederländerna i det närmaste är utraderade med 5,7% 2017 jämfört med 24,7% 2012. Vi får se om dessa vindar når Åland.

Europa har länge låtit någon annan ta ansvar för den egna säkerheten. Den amerikanske presidenten verkar nu kunna bidra till ett uppvaknande.

I morgon samlas vi runt midsommarborden med våra vänner för att fira ljusets makt över mörkret och livets triumf över döden.

Legia Warszawa har bland de mest hårdföra supportrarna i hela Europa, men samtidigt talar mycket för att matchen i Mariehamn blir en lugn historia.

Det finns de som hävdar att man lär sig bättre om man antecknar och skriver ner viktiga fakta, sambandet mellan hand och hjärna är viktigt.

Isberg som smälter, farliga virus som frigörs, snabba fartygsrutter som blir tillgängliga och olja och naturgas i massor.

Arktis kan bli världens nästa stora konflikthärd.

Nu väntar en spännande diskussion om lagtinget ska godkänna en rapport som präglas av flera tunga bakslag för åländsk del.

Sandbergs slutsatser är en rejäl tankeställare för en regering som hittills propsat på att själv rita kartan ned till minsta detalj.

Den starka reaktionen mot Sannfinländarnas nye ordförande Jussi Halla-aho och den politik han står för är bara det senaste i raden av bakslag för Europas högerpopulister och ultranationalistiska rörelser.

För några år sedan var det få som trodde att världen på allvar kunde ställa om till förnyelsebara energikällor, men just nu är det precis vad som håller på att hända.

Grattis Sipilä och Orpo. Äntligen integritet och kurage i grundläggande värdefrågor, efter flera år av mumlande.

I dag möts de finländska regeringspartierna för en överläggning om regeringens framtid efter ordförandebytet hos Sannfinländarna. Man får räkna med att det finns mängder av partipolitisk strategi som spelar roll i diskussionerna.

Det pågår en global trend där lunchätandet på restaurang minskar kraftigt. Vi får hoppas att inte denna trend når Åland.

Det verkar som den önskade uppdateringen till alla delar inte trillar ned uppifrån. Men det är inte det enda sättet att skapa en livskraftig självstyrelse och har inte heller varit det historiskt.

Fler ledare