Plastpåsar är inget stort miljöproblem på Åland, men det skulle heller inte vara speciellt svårt att fasa ut dem.

Kommentarer

Problemet är: Centerns Runar

Problemet är: Centerns Runar Karlsson undrar varför landskapsregeringen inte gått in för förbud mot plastkassar och plastpåsar när länder i Afrika gjort det. Detta efter att Centern suttit i regeringen nästan hela 2000-talet. Rätt fråga, är det dags för Åland att omvärdera ett eventuellt förbud mot plastkassar.

Ett förbud mot plastpåsar

Ett förbud mot plastpåsar medför inte oöverstigliga problem, men varför förbjuda en produkt som fungerar väl, väljs av konsumenterna och har mindre negativ klimatpåverkan än de flesta alternativen, ( se t. ex. Suzie Cave: Carrier bags – Environmental Impact, NIAR 180-14).Plastpåsar kan bli problem genom massiv nedskräpning av människor. I vår del av världen har vi fungerande system för insamling och omhändertagande av avfall. Plastpåsarna som vi använder för att bära hem varor i, har minst en andra användning som soppåse och en tredje genom omarbetning till ny produkt eller energiutvinning vid förbränning. Energivärdet är mycket högt. Att förbjuda plastpåsar på Åland medför inga positiva effekter, vare sig här eller i Afrika.

I Afrika har det startas upp

I Afrika har det startas upp många "företag" i byarna som tillverkar badtofflor av plastkassar som skräpar i vatten och natur. Varför kopplade inte Runar denna tillverkning till Åland och möjlighet att använda PAF medel för att få igång denna småskaliga verksamhet som är som gjord för den småskalighet som Centern förespråkar.

Midsommarhelgen påminner oss om hur självklart det är med ett jordbruk som fungerar. Var skulle vi annars få läckerhet som nypotatis, dill, gräslök och jordgubbar ifrån liksom buketterna av ängsblommor att pryda bordet med. Det ser ju enkelt ut när maten ligger på faten men vi bör sända en tanke till alla dem som ser till att den finns där.

Europa har länge låtit någon annan ta ansvar för den egna säkerheten. Den amerikanske presidenten verkar nu kunna bidra till ett uppvaknande.

I morgon samlas vi runt midsommarborden med våra vänner för att fira ljusets makt över mörkret och livets triumf över döden.

Legia Warszawa har bland de mest hårdföra supportrarna i hela Europa, men samtidigt talar mycket för att matchen i Mariehamn blir en lugn historia.

Det finns de som hävdar att man lär sig bättre om man antecknar och skriver ner viktiga fakta, sambandet mellan hand och hjärna är viktigt.

Isberg som smälter, farliga virus som frigörs, snabba fartygsrutter som blir tillgängliga och olja och naturgas i massor.

Arktis kan bli världens nästa stora konflikthärd.

Nu väntar en spännande diskussion om lagtinget ska godkänna en rapport som präglas av flera tunga bakslag för åländsk del.

Sandbergs slutsatser är en rejäl tankeställare för en regering som hittills propsat på att själv rita kartan ned till minsta detalj.

Den starka reaktionen mot Sannfinländarnas nye ordförande Jussi Halla-aho och den politik han står för är bara det senaste i raden av bakslag för Europas högerpopulister och ultranationalistiska rörelser.

För några år sedan var det få som trodde att världen på allvar kunde ställa om till förnyelsebara energikällor, men just nu är det precis vad som håller på att hända.

Grattis Sipilä och Orpo. Äntligen integritet och kurage i grundläggande värdefrågor, efter flera år av mumlande.

I dag möts de finländska regeringspartierna för en överläggning om regeringens framtid efter ordförandebytet hos Sannfinländarna. Man får räkna med att det finns mängder av partipolitisk strategi som spelar roll i diskussionerna.

Det pågår en global trend där lunchätandet på restaurang minskar kraftigt. Vi får hoppas att inte denna trend når Åland.

Fler ledare