För några år sedan var det få som trodde att världen på allvar kunde ställa om till förnyelsebara energikällor, men just nu är det precis vad som håller på att hända.

Kommentarer

Vad roligt att du också såg

Vad roligt att du också såg på TV igår. En bra sammanfattning av programmet. Du glömde att nämna att även Saudiarabien ställer om. ”Om man räknar bort alla former av subventioner är de billigaste energiformerna i både USA och de flesta andra länder av världen just nu solenergi och vindkraft. Detta enligt investmenbanken Lazard”. Njaa detta missförstod du. Detta gäller i delar av USA då de bara satsat på vindkraft. Det måste blåsa serru. Gällande solkraft så talade man om Indien, Kina och arabvärlden. Det är enbart där man kommit upp i storskalighet och priset för solenergi är billigare än kol. Tysklands roll som lok och pådrivande nämndes men Tysklands övergång finansierades med subventioner. Men du missade en stor point. Varför har hänt den senaste tiden? Var är problemet med förnyelsebar energi? Jo Fredrik den går inte att lagra. Vad betyder det? Jo att man det vara svårt att ha en stad att lysa hela natten. Detta håller på att lösas via främst Teslas utveckling av batterier som kan lagra förnyelsebar energi. Detta leder också till en revolution på bilmarknaden.

Man kan lägga till att priset

Man kan lägga till att priset på solpaneler följer vad USA upptäckte när de byggde bombplan under andra världskriget. Varje dubblering ger en 20% kostnadsbesparing. Det andra jämfört med det första, det fjärde jämfört med det andra osv. Bättre en vanligt Fredrik men.....

Legia Warszawa har bland de mest hårdföra supportrarna i hela Europa, men samtidigt talar mycket för att matchen i Mariehamn blir en lugn historia.

Det finns de som hävdar att man lär sig bättre om man antecknar och skriver ner viktiga fakta, sambandet mellan hand och hjärna är viktigt.

Isberg som smälter, farliga virus som frigörs, snabba fartygsrutter som blir tillgängliga och olja och naturgas i massor.

Arktis kan bli världens nästa stora konflikthärd.

Nu väntar en spännande diskussion om lagtinget ska godkänna en rapport som präglas av flera tunga bakslag för åländsk del.

Sandbergs slutsatser är en rejäl tankeställare för en regering som hittills propsat på att själv rita kartan ned till minsta detalj.

Den starka reaktionen mot Sannfinländarnas nye ordförande Jussi Halla-aho och den politik han står för är bara det senaste i raden av bakslag för Europas högerpopulister och ultranationalistiska rörelser.

Grattis Sipilä och Orpo. Äntligen integritet och kurage i grundläggande värdefrågor, efter flera år av mumlande.

I dag möts de finländska regeringspartierna för en överläggning om regeringens framtid efter ordförandebytet hos Sannfinländarna. Man får räkna med att det finns mängder av partipolitisk strategi som spelar roll i diskussionerna.

Det pågår en global trend där lunchätandet på restaurang minskar kraftigt. Vi får hoppas att inte denna trend når Åland.

Det verkar som den önskade uppdateringen till alla delar inte trillar ned uppifrån. Men det är inte det enda sättet att skapa en livskraftig självstyrelse och har inte heller varit det historiskt.

Identitet är ett brännhett aktuellt begrepp som många använder i debatten för egna ändamål.
Det gäller att vara uppmärksam på hur.

Ålandsdelegationens nej till förslaget på hur vårdreformens effekter på Åland kan neutraliseras är ett stort bakslag. Det öppnar dessutom upp för en ny strid mellan landskapet och Finansministeriet.

Att skydda samhället mot terror tycks vara en omöjlig uppgift. Men man måste försöka hålla jämna steg med terrorismen när den muterar och byter skepnad och så bör man nog fundera på hur man rapporterar om terrorn.

Fler ledare