Paf gynnas av att Sverige inför spellicenser. Men klarar man av att hänga med i den kapprustning som just nu pågår och fixar man konkurrensen från ett privatiserat Svenska spel?

Kommentarer

Inom en tid kommer säkerligen

Inom en tid kommer säkerligen Finland att följa efter. Och nej, Paf har under många år satsat på att marknadsföra att man tar ett spelansvar men i praktiken inte gjort något konkret. "Att de Maltabaserade bolagen efter 2019 måste börja betala skatt samt ägna sig åt både ansvarsfullt spelande och ansvarsfull marknadsföring innebär en stor chans för Paf att knipa marknadsandelar". Mycket konstigt påstående. Måste avses att övriga spelbolag inte sysslat med ansvarsfull marknadsföring i så fall. Måste ärligt säga att detta vet jag inget om. Eftersom Paf tillhör de minst förmånliga på marknaden kommer de att bli utkonkurrerade, eftersom spelarna överlag är rätt insatta på odds och återbetalningsprocenter, om de inte rättar sig i ledet. Odds är lika med pris och få konsumenter betalar mer för en exakt likadan produkt om de enkelt kan välja det billigare alternativet. När de utländska bolagen får licens i Sverige blir det exakt lika enkelt att välja dem som Paf och inom kort kommer detta också att gälla på den finska marknaden. Allt detta kommer att innebära att konkurrensen ytterligare hårdnar då även vardagsspelarna enkelt kan välja från ett smörgårdsbord av spelbolag.

Många av mina kommentarer

Många av mina kommentarer bygger på fakta. Denna kommentar bygger mer tyckande, sant. Det är däremot välkänt att "proffs" spelarna inom exempelvis poker inte väljer PAF som första alternativ. Orsakerna är många men det handlar om omsättning och potter. I framtiden kan vardagsspelarna i Sverige enkelt välja vilket spelbolag som helst. Det är fullständigt självklart att detta leder till hårdare konkurrens. Du har säkert också noterat vilka enorma satsningar dessa bolag gör på marknadsföring. Mycket av denna marknadsföring sker på det dyraste mediet, TV. Detta är en bransch som följer den klassiska frasen, syns du inte så finns du inte. För att PAF skall lyckas på den svenska marknaden måste de högst antagligen marknadsföra sig lika aggressivt som övriga bolag. Detta kostar mycket pengar och risken är denna marknadsföring leder till högre kostnader än intäkter. På kort sikt? Alldeles säkert. På långs sikt? Det vet nog ingen. Jag antar att dessa frågor upptar mycket tid för PAFs ledning för tillfället. Den öppnade svenska marknaden innebär nya möjligheter förknippade med stora risker. Tror ni champagnekorkarna flög runt på PAF efter beslutet? Njaa men viss optimism

Uppgifterna om att Paf skulle

Uppgifterna om att Paf skulle vara mindre förmånligt för kunderna stämmer inte. Vi har samma återbetalningsprocent som våra internationella konkurrenter. Till stor del har vi samma leverantörer av spel online som våra konkurrenter och därmed samma återbetalning. Exempelvis våra spelautomater på nätet har en återbetalning som ligger runt 97%. Slumpmässigheten och återbetalningsprocenten i våra spel kontrolleras årligen av det oberoende kontrollorganet eCOGRA. Ville bara påpeka det så att den felaktiga uppgiften i ledaren inte börjar spridas som en sanning. /Anders Sims, kommunikationsdirektör på Paf

Regeringen har fullt upp med att beskriva hur förträfflig den nya kommunkartan blir för administration och förvaltning. Plånboksfrågorna för vanligt folk berörs dock nästan inte alls.

Tack vare ett målmedvetet och skickligt arbete av landskapsarkivet är nu GE-rederiets arkiv upptaget i Unescos nationella finländska förteckningen över världsminnen. En viktig markering av såväl Gustaf Eriksons betydelse som det kollektiva minnets betydelse i denna flyktiga tid.

Plastpåsar är inget stort miljöproblem på Åland, men det skulle heller inte vara speciellt svårt att fasa ut dem.

En klassisk sångtävling lanseras i sommar på Åland. Det kan vara startsignalen för fler kulturella tävlingar. Och tävlingar är utvecklande och stimulerande, inte farliga.

Mariehamn slipper alla förändringar men får lägga välmående Järsö-Nåtö till sin skattebas. Alla de andra får betala för Ålands utsatta delar.

Bolstaholms avhopp från Skördefesten visar att det är ett misstag att försöka finansiera föreningen Skördefestens vänner med parkeringsavgifter.

Stå emot kommissionen och säg ja till fortsatt vårjakt.

Det finns idag inget land som är säkert i fråga om terrorattacker. Det som hände i Stockholm i fredags kan hända i vilken storstad som helst. Därför måste man öka beredskapen mot hoten.

Ge klartecken för en begränsad vårjakt, jobba vidare med förvaltningsplanen och fortsätt bemöta kommissionen med fakta.

Att värna om miljön måste vara en uppgift att ta på allvar i både små och stora sammanhang. Men än så länge är många likgiltiga för vilka problem som skapas för kommande generationer.

S och Ob kör med dubbla måttstockar. De undergräver förtroendet för sig själva och i förlängningen lagtinget.

De senaste åren har falska nyheter fått stor spridning på nätet. Följaktligen skrotar en rad svenska tidningar sina aprilskämt. Det lilla samhällets styrka är att det snabbt går att genomskåda och avfärda fejknyheter.

Faktaunderlaget blir bara tyngre, nu krävs även politiskt mod för fortsatt vårjakt.

Fler ledare