Paf gynnas av att Sverige inför spellicenser. Men klarar man av att hänga med i den kapprustning som just nu pågår och fixar man konkurrensen från ett privatiserat Svenska spel?

Kommentarer

Inom en tid kommer säkerligen

Inom en tid kommer säkerligen Finland att följa efter. Och nej, Paf har under många år satsat på att marknadsföra att man tar ett spelansvar men i praktiken inte gjort något konkret. "Att de Maltabaserade bolagen efter 2019 måste börja betala skatt samt ägna sig åt både ansvarsfullt spelande och ansvarsfull marknadsföring innebär en stor chans för Paf att knipa marknadsandelar". Mycket konstigt påstående. Måste avses att övriga spelbolag inte sysslat med ansvarsfull marknadsföring i så fall. Måste ärligt säga att detta vet jag inget om. Eftersom Paf tillhör de minst förmånliga på marknaden kommer de att bli utkonkurrerade, eftersom spelarna överlag är rätt insatta på odds och återbetalningsprocenter, om de inte rättar sig i ledet. Odds är lika med pris och få konsumenter betalar mer för en exakt likadan produkt om de enkelt kan välja det billigare alternativet. När de utländska bolagen får licens i Sverige blir det exakt lika enkelt att välja dem som Paf och inom kort kommer detta också att gälla på den finska marknaden. Allt detta kommer att innebära att konkurrensen ytterligare hårdnar då även vardagsspelarna enkelt kan välja från ett smörgårdsbord av spelbolag.

Många av mina kommentarer

Många av mina kommentarer bygger på fakta. Denna kommentar bygger mer tyckande, sant. Det är däremot välkänt att "proffs" spelarna inom exempelvis poker inte väljer PAF som första alternativ. Orsakerna är många men det handlar om omsättning och potter. I framtiden kan vardagsspelarna i Sverige enkelt välja vilket spelbolag som helst. Det är fullständigt självklart att detta leder till hårdare konkurrens. Du har säkert också noterat vilka enorma satsningar dessa bolag gör på marknadsföring. Mycket av denna marknadsföring sker på det dyraste mediet, TV. Detta är en bransch som följer den klassiska frasen, syns du inte så finns du inte. För att PAF skall lyckas på den svenska marknaden måste de högst antagligen marknadsföra sig lika aggressivt som övriga bolag. Detta kostar mycket pengar och risken är denna marknadsföring leder till högre kostnader än intäkter. På kort sikt? Alldeles säkert. På långs sikt? Det vet nog ingen. Jag antar att dessa frågor upptar mycket tid för PAFs ledning för tillfället. Den öppnade svenska marknaden innebär nya möjligheter förknippade med stora risker. Tror ni champagnekorkarna flög runt på PAF efter beslutet? Njaa men viss optimism

Uppgifterna om att Paf skulle

Uppgifterna om att Paf skulle vara mindre förmånligt för kunderna stämmer inte. Vi har samma återbetalningsprocent som våra internationella konkurrenter. Till stor del har vi samma leverantörer av spel online som våra konkurrenter och därmed samma återbetalning. Exempelvis våra spelautomater på nätet har en återbetalning som ligger runt 97%. Slumpmässigheten och återbetalningsprocenten i våra spel kontrolleras årligen av det oberoende kontrollorganet eCOGRA. Ville bara påpeka det så att den felaktiga uppgiften i ledaren inte börjar spridas som en sanning. /Anders Sims, kommunikationsdirektör på Paf

Det är inte orimligt att kräva att bankjättar som Nordea tar ett större eget ansvar. Varför ska skattebetalarna ta notan för deras misstag?

Landskapets fastighetsverk får kritik för att man inte anmäler det misstänkta tjuvfisket vid Kastelholm. Någon skyldighet att anmäla det olovliga fisket har man däremot inte, även om man antagligen borde göra det.

Det finns ingen naturlag som säger att de dåliga alternativen i politik alltid vinner, i val efter val i Europa har människorna valt bort de dåliga alternativen och startat en motreaktion.

Det händer mycket spännande på Kökar, men den undermåliga skärgårdstrafiken till och från ön sätter sordin på utvecklingen.

Effektiviseringarna är som bortblåsta och har ersatts av en retorik där man pratar expansivt om de nya strukturerna.

Lantrådet sammanfattar på ett bra sätt den åländska synpunkten kring det som varit och hur man kan gå vidare.

Nu är tid att lyfta alla frågor, farhågor och förhoppningar om kommunreformen. Men det verkar vara svårt att engagera allmänheten. En orsak kan vara att landskapsregeringen inte tillräckligt tydligt har förklarat var effektiviseringarna egentligen ska ske.

Det ökade antalet havsörnar har blivit ett problem för ejdern, vilket innebär att det blivit viktigare än någonsin att intensifiera viltvården.

Den nya planen för trafiken i Mariehamn är inte speciellt ny i fråga om idéinnehåll. Den är en variation på temat få bort bilarna från stadskärnan som Mariehamn i decennier nu har anammat.

Det är sparkravet på fyra miljoner euro som hotar kommunernas ekonomi, inte det nya landskapsandelssystemet.

Den åländska framtidsdebatten skulle vinna på att gå utanför den snäva frågan om var några byråkratiska gränser ska dras.

Det finns ingen saklig grund för att placera regeringen Katrin Sjögren i samma fack som Nordiska motståndsrörelsen eller Antifascistisk aktion.

I dag tar Finland över ordförandeskapet i Arktiska rådet. En uppgift med stora utmaningar, speciellt sedan USA fått en öppet klimatförnekande president.

Fler ledare