Paf gynnas av att Sverige inför spellicenser. Men klarar man av att hänga med i den kapprustning som just nu pågår och fixar man konkurrensen från ett privatiserat Svenska spel?

Kommentarer

Inom en tid kommer säkerligen

Inom en tid kommer säkerligen Finland att följa efter. Och nej, Paf har under många år satsat på att marknadsföra att man tar ett spelansvar men i praktiken inte gjort något konkret. "Att de Maltabaserade bolagen efter 2019 måste börja betala skatt samt ägna sig åt både ansvarsfullt spelande och ansvarsfull marknadsföring innebär en stor chans för Paf att knipa marknadsandelar". Mycket konstigt påstående. Måste avses att övriga spelbolag inte sysslat med ansvarsfull marknadsföring i så fall. Måste ärligt säga att detta vet jag inget om. Eftersom Paf tillhör de minst förmånliga på marknaden kommer de att bli utkonkurrerade, eftersom spelarna överlag är rätt insatta på odds och återbetalningsprocenter, om de inte rättar sig i ledet. Odds är lika med pris och få konsumenter betalar mer för en exakt likadan produkt om de enkelt kan välja det billigare alternativet. När de utländska bolagen får licens i Sverige blir det exakt lika enkelt att välja dem som Paf och inom kort kommer detta också att gälla på den finska marknaden. Allt detta kommer att innebära att konkurrensen ytterligare hårdnar då även vardagsspelarna enkelt kan välja från ett smörgårdsbord av spelbolag.

Många av mina kommentarer

Många av mina kommentarer bygger på fakta. Denna kommentar bygger mer tyckande, sant. Det är däremot välkänt att "proffs" spelarna inom exempelvis poker inte väljer PAF som första alternativ. Orsakerna är många men det handlar om omsättning och potter. I framtiden kan vardagsspelarna i Sverige enkelt välja vilket spelbolag som helst. Det är fullständigt självklart att detta leder till hårdare konkurrens. Du har säkert också noterat vilka enorma satsningar dessa bolag gör på marknadsföring. Mycket av denna marknadsföring sker på det dyraste mediet, TV. Detta är en bransch som följer den klassiska frasen, syns du inte så finns du inte. För att PAF skall lyckas på den svenska marknaden måste de högst antagligen marknadsföra sig lika aggressivt som övriga bolag. Detta kostar mycket pengar och risken är denna marknadsföring leder till högre kostnader än intäkter. På kort sikt? Alldeles säkert. På långs sikt? Det vet nog ingen. Jag antar att dessa frågor upptar mycket tid för PAFs ledning för tillfället. Den öppnade svenska marknaden innebär nya möjligheter förknippade med stora risker. Tror ni champagnekorkarna flög runt på PAF efter beslutet? Njaa men viss optimism

Uppgifterna om att Paf skulle

Uppgifterna om att Paf skulle vara mindre förmånligt för kunderna stämmer inte. Vi har samma återbetalningsprocent som våra internationella konkurrenter. Till stor del har vi samma leverantörer av spel online som våra konkurrenter och därmed samma återbetalning. Exempelvis våra spelautomater på nätet har en återbetalning som ligger runt 97%. Slumpmässigheten och återbetalningsprocenten i våra spel kontrolleras årligen av det oberoende kontrollorganet eCOGRA. Ville bara påpeka det så att den felaktiga uppgiften i ledaren inte börjar spridas som en sanning. /Anders Sims, kommunikationsdirektör på Paf

Tiotusentals hackade kameror världen över. Samtidigt skriker vi efter mer övervakning. Vad är vi beredda att betala för säkerhet?

Varken IFK Mariehamn eller de grönvita supportrarna har något att förlora i kvällens match i Polen.

Om Åland vill älskas av turisterna måste man bjussa lite också. Debatten om att husbilarna på kajen mot Lilla holmen tar upp parkeringsplatserna är både snål och kontraproduktiv.

Det är märkligt hur kortsynta finländska politiker blir när det kommer till frågor om språkinlärning och språklig kompetens.

Sprututbytesprogrammet är ingen okontroversiell fråga, men faktum är att det följer i spåren av internationella rekommendationer och vedertagen praxis. Sprututbytet kommer att gagna hela det åländska samhället.

De åländska hushållen häftar allt mer i skuld till bankerna. Att många har glömt vad som är en normal räntenivå är illavarslande.

Med framförhållning och bra planering stod Åland redo att ta emot de ökända polska supportrarna.

Efter kravallerna i Hamburg i samband med G20-mötet föreslår Tyskland ett europeiskt register över vänsterextremister.
En oerhört komplicerad fråga.

Det åländska jordbruket är till stor del uppbyggt kring animaliska produkter, samtidigt som den globala vegantrenden bara blir starkare.

Det avslutade G20-mötet i Hamburg, som samlade världsledarna till ett ganska friktionsfyllt möte, är intressant på mer än ett sätt. Inte minst för att man så tydligt kan se hur moraliska frågor uppfattas i olika länder. En polarisering är tydlig och det gynnar inte världsläget totalt.

Nu gäller det för de åländska politikerna att klargöra vad som kan bli bättre med den nya självstyrelselagen.

När Finland som sista land i Europa avreglerar sin taximarknad gör Åland bäst i att följa efter.

Regeringen i Helsingfors får kritik för att man vill tillåta försäljningen av alkoläsk i vanliga butiker, men det finns även argument för att tillåta en sådan försäljning.

Fler ledare