Det finns ingen saklig grund för att placera regeringen Katrin Sjögren i samma fack som Nordiska motståndsrörelsen eller Antifascistisk aktion.

Kommentarer

Centerns och JPs uppträdande

Centerns och JPs uppträdande är inte värdigt Åland. Man måste minnas att politiker/tjänstemän på finska sidan i viss mån följer med vad som sägs i den åländska debatten. Ni kan själva tänka er hånskratten när de exempelvis ser frågorna i den planerade folkomröstningen och hur de är framtagna. I ett senare skede skall samma personer eventuellt vara involverade i synnerligen tekniskt avancerade ekonomiska frågeställningar med Finland som motpart. Detta duger inte.

Nå, dom finska politikerna

Nå, dom finska politikerna hånskrattar säkert när dom ser vilken röra denna mycket svaga regering har åstadkommit. Har finnarna någonsin lekt med Åland som dom gör idag ? Vad hjälper det att Ålands regering bjuder den ena finnen efter den andra på betald vistelse på Åland . Finnarna tar det som en semesterresa .Och resultatet är noll !

Det beror på säkert en del på

Det beror på säkert en del på att sannfinländarna nu är med i politiken. Dels på den djupa lågkonjunkturen i Finland och det stålbad de går igenom. Att då tala om att höja klumpsumman till Åland är naturligtvis dålig tajming. Är 2016 tog Finland 2.2 miljarder i nya lån, dvs nästan 200 miljoner i månaden så en höjning av klumpsumman till ett skuldfritt Åland har inte högsta prioriet. Men en stor orsak tror jag personligen är Finlands totala ointresse av och för Åland. Sedan Finland gick med i EU finns varken tid, engagemang eller kraft att lägga på små inrikesfrågor. Det är säkerligen inte bara Åland som märkt av att intresset för små inrikespolitiska frågor minskat bland rikspolitikerna och de högre tjänstemännen. Så när ålänningarna vill diskutera utvecklad självstyrelse kan de inte förvänta sig en engagerad och konstruktiv motpart. Jag tror inte det beror på illvilja utan rent och skärt ointresse. Här gäller det för de åländska politikerna att vara skickliga lobbyister och inte bara hänvisa till 100 år gamla avtal.

Demokrati, vad är det ?

Demokrati, vad är det ? Indien är ett s k demokratiskt land. Alla som levt i det indiska samhället vet att demokratiska värderingar ej existerar. Grekland, demokratins vagga, träffat ett flertal grekiska läkare som uppgivit att dom ej får jobb i Grekland p g a att dom ej " känner" någon, ej heller har dom råd att betala mutor som annars fodras.Fria val ? Erdogan i Turkiet höll val. Demokrati ? Inte i mina ögon, eftersom jag även sett Turkiet inifrån. Åland, demokrati ? Med en kansliminister som i insändarspalten hötter med näven åt delar av befolkningen .Nä, du Lampi,demokratin rymmer många obehagligheter !

Legia Warszawa har bland de mest hårdföra supportrarna i hela Europa, men samtidigt talar mycket för att matchen i Mariehamn blir en lugn historia.

Det finns de som hävdar att man lär sig bättre om man antecknar och skriver ner viktiga fakta, sambandet mellan hand och hjärna är viktigt.

Isberg som smälter, farliga virus som frigörs, snabba fartygsrutter som blir tillgängliga och olja och naturgas i massor.

Arktis kan bli världens nästa stora konflikthärd.

Nu väntar en spännande diskussion om lagtinget ska godkänna en rapport som präglas av flera tunga bakslag för åländsk del.

Sandbergs slutsatser är en rejäl tankeställare för en regering som hittills propsat på att själv rita kartan ned till minsta detalj.

Den starka reaktionen mot Sannfinländarnas nye ordförande Jussi Halla-aho och den politik han står för är bara det senaste i raden av bakslag för Europas högerpopulister och ultranationalistiska rörelser.

För några år sedan var det få som trodde att världen på allvar kunde ställa om till förnyelsebara energikällor, men just nu är det precis vad som håller på att hända.

Grattis Sipilä och Orpo. Äntligen integritet och kurage i grundläggande värdefrågor, efter flera år av mumlande.

I dag möts de finländska regeringspartierna för en överläggning om regeringens framtid efter ordförandebytet hos Sannfinländarna. Man får räkna med att det finns mängder av partipolitisk strategi som spelar roll i diskussionerna.

Det pågår en global trend där lunchätandet på restaurang minskar kraftigt. Vi får hoppas att inte denna trend når Åland.

Det verkar som den önskade uppdateringen till alla delar inte trillar ned uppifrån. Men det är inte det enda sättet att skapa en livskraftig självstyrelse och har inte heller varit det historiskt.

Identitet är ett brännhett aktuellt begrepp som många använder i debatten för egna ändamål.
Det gäller att vara uppmärksam på hur.

Ålandsdelegationens nej till förslaget på hur vårdreformens effekter på Åland kan neutraliseras är ett stort bakslag. Det öppnar dessutom upp för en ny strid mellan landskapet och Finansministeriet.

Fler ledare