Hur många som satsade på Allras fonder nöjer sig med att få Ålandsbankens fonder i utbyte? Frågan är avgörande för om Ålandsbanken gjort en bra affär när man nu tar över Allras pensionsfonder.

Kommentarer

Ett vedertaget förfarande när

Ett vedertaget förfarande när ett bolag tar över ett annat bolags fonder är att man delar på förvaltningsarvodet över en period. 1.3 miljarder i förvaltat kapital * 0.5 % i nettoarvode ger 6.5 miljoner. Kom ihåg att det i princip inte är dyrare att förvalta en stor fond jämfört med en liten fond. För Ålandsbankens nuvarande ägare är det dock negativt med denna sammanslagning om inte avgifterna sänks. Det finns inte en enda positiv sak. Det är mycket svårare att aktivt förvalta en stor fond då man måste förkasta vissa goda investeringsmöjligheter i främst små bolag. Det är också mycket svårare att sälja mindre likvida aktier när marknaden kraschar så kommer man inte ut som man vill. Alla förvaltare säger att de stänger fonden när den blir för stor för att kunna förvalta på ett effektivt sätt. Detta är en sanning med modifikation. De stänger fonderna men då är de ”smäll feta”. Man kan inte bedöma hur stor en fond kan vara utan att förvaltningen blir ineffektiv för det är helt beroende av förvaltningsmodell. En fond som köper mycket aktier off benchmark är naturligvis mycket känsligare för storlek än en som trackar ett index.

Hur många har fonder ? I

Hur många har fonder ? I Sverige har precis alla skattebetalare pensionsfonder. Hur många känner ens till vilka fonder dom har ? Hur många känner till vad dom betalar i förvaltning ? Hur många bryr sig , det är ju hundra år tills dom går i pension. Pensionsspararna kommer från precis varenda yrke som finns .Dom flesta har inte ett hum om ekonomi. Så ser verkligheten ut .Så vad ser dom, jo just, Göran Persson, som varit statsminister i Sverige och gjorde ett bra jobb . Det är DET vanligt folk ser !

Legia Warszawa har bland de mest hårdföra supportrarna i hela Europa, men samtidigt talar mycket för att matchen i Mariehamn blir en lugn historia.

Det finns de som hävdar att man lär sig bättre om man antecknar och skriver ner viktiga fakta, sambandet mellan hand och hjärna är viktigt.

Isberg som smälter, farliga virus som frigörs, snabba fartygsrutter som blir tillgängliga och olja och naturgas i massor.

Arktis kan bli världens nästa stora konflikthärd.

Nu väntar en spännande diskussion om lagtinget ska godkänna en rapport som präglas av flera tunga bakslag för åländsk del.

Sandbergs slutsatser är en rejäl tankeställare för en regering som hittills propsat på att själv rita kartan ned till minsta detalj.

Den starka reaktionen mot Sannfinländarnas nye ordförande Jussi Halla-aho och den politik han står för är bara det senaste i raden av bakslag för Europas högerpopulister och ultranationalistiska rörelser.

För några år sedan var det få som trodde att världen på allvar kunde ställa om till förnyelsebara energikällor, men just nu är det precis vad som håller på att hända.

Grattis Sipilä och Orpo. Äntligen integritet och kurage i grundläggande värdefrågor, efter flera år av mumlande.

I dag möts de finländska regeringspartierna för en överläggning om regeringens framtid efter ordförandebytet hos Sannfinländarna. Man får räkna med att det finns mängder av partipolitisk strategi som spelar roll i diskussionerna.

Det pågår en global trend där lunchätandet på restaurang minskar kraftigt. Vi får hoppas att inte denna trend når Åland.

Det verkar som den önskade uppdateringen till alla delar inte trillar ned uppifrån. Men det är inte det enda sättet att skapa en livskraftig självstyrelse och har inte heller varit det historiskt.

Identitet är ett brännhett aktuellt begrepp som många använder i debatten för egna ändamål.
Det gäller att vara uppmärksam på hur.

Ålandsdelegationens nej till förslaget på hur vårdreformens effekter på Åland kan neutraliseras är ett stort bakslag. Det öppnar dessutom upp för en ny strid mellan landskapet och Finansministeriet.

Fler ledare