Det ligger i Ålands intresse att svenskan i Finland förblir ett levande språk.

Höstterminen är här och elever över hela Åland har gått sina första dagar i skolan. Några har gått till skolan med raska, förväntansfulla steg. Andra har motvilligt släpat fötterna efter sig. För alla är skolan inte en trygg plats.

Det verkar osannolikt att man skulle dra igång ett projekt av den här kalibern utan att ha något klart.

Nu börjar snart bygget av en ny skejtpark. Äran tillkommer en grupp privatpersoner som engagerat sig genom att satsa tid och pengar.
En glädjande nyhet nu när talkoandan är på reträtt.

Det finns skäl att syna de egna attityderna och fråga sig om förbud och hårda nypor verkligen är det bästa vi kan åstadkomma när det gäller att lösa problemet med tiggeri.

Skördefesten har goda skäl att införa en parkeringsavgift, men sättet man valt att göra det på har varit allt annat än smidigt.

Sannfinländarnas nej var väntat. Var Samlingspartiet står är oklart.

Har man berusats av sin nyvunna storhet i kommunen och vill kröna allt med ett monument? Eller saknar man bara kompass och riktning?

Var rädd om kulturnatten. Visa omsorg om de nischade evenemangens särart så att de inte späs ut till allmänna gatufester.

Dörrarna har aldrig stått på vid gavel hos Paf, men de senaste månaderna har de varit totalstängda.

Hösten är precis om hörnet och höstutgivningen av böcker har börjat. Och någonting har hänt med bokmarknaden och då menas inte e-boksutgivningen.

Att idrott och politik inte hör ihop är lögn. I sina ljusaste stunder kan de två, tillsammans, flytta berg.

En färsk undersökning pekar på att ålänningar konsumerar mer antibiotika än övriga finländare. I en global kontext är den nordiska konsumtionen överlag låg, men antibiotikaresistenta bakterier sprids även här ute i samhället. Antibiotikaresistens är just nu ett av de mest akuta hoten som mänskligheten står inför och kunskapen bland allmänheten är dessvärre fortfarande låg.

Samtidigt har alltsammans tillförts viss extra krydda i sommar av att förre partiledaren Jörgen Strand flaggat för en comeback i politiken.

Fler ledare