Sanningsrelativismen breder ut sig, där allas ”sanningar” anses vara lika sanna. Det gäller att vara på sin vakt eftersom stor del av samhället bygger på just nyttiga myter.

Ska Posten Åland lägga sig vad det står i den post som delas ut? Svaret är nej. Posten ska inte och får inte ägna sig åt förhandscensur. Men att främlingsfientliga yttringar nu luftas allt mer öppet innebär samtidigt att vi som inte håller med får en chans att bemöta dem.

En viktig anledning till att det är så säkert att färdas till havs är att alla incidenter utreds mycket noggrant.

Teknikutvecklingen går framåt, det är ingen hejd på vad de smarta telefonerna kan användas till. Detsamma gäller utvecklande av robotar och av förarlösa bilar. Frågan är om det hela går för fort och om vi förstår vad som händer när tekniken tar över allt mer.

IFK Mariehamn borde skrota tanken på en egen, större fotbollsarena.

Det är ett halvår till lagtingsvalet och partierna är sedan länge i full gång med att vaska fram kandidater. Redan har det presenterats några intressanta namn.

Låt Stafettkarnevalen vara den inkluderande och välkomnande fest för alla barn som den säger sig vilja vara. Att förbjuda regnbågsflaggor går emot hela grundsyftet.

I går inträffade den första vildsvinsolyckan på Åland, förhoppningsvis blir det även den sista.

Skärgårdskommunerna står inför ett vägskäl. Satsar man inte nu riskerar de att gå samma väg som öarna i Stockholms Skärgård: Avfolkade och utan social service.
I Norge har man begripit vikten av att behålla skola, sjukvård och äldreboenden även i små ö-samhällen.

Vill man ha verklig jämställdhet i samhället och i näringslivet gäller det att man ser till att kvinnor på lika villkor kan konkurrera om vd-platser, om mellanchefsplatser och om positioner på arbetsmarknaden där de kan förändra synen på kvinnor.

Intresset för antikviteter och konst är stort på Åland. Men det gäller att se upp. Risken att åka på en blåsning och köpa en förfalskning finns där.

Med valet av Bert Häggblom visar Obundna att man tänker finnas kvar. Men i vilken form är fortfarande oklart.

Om vänner överges i nöd är det inte sagt att de finns kvar när de behövs igen.

Sannfinländarna ser ut att gå in i den finländska regeringen. Vad betyder det för Finland och Åland? Jomalabon och statsvetarprofessorn Göran Djupsund reder i en gästledare i Ålandstidningen i dag ut vilka Sannfinländarnaegentligen är och vad de vill uppnå med makten.

Fler ledare