Försvarsminister Jussi Niinistös (Sannf) säger kanske inget osant om Åland eller säkerhetsläget i Östersjön, men vissa sanningar mår bäst av att vara osagda.

Läsning är en grundsten när det gäller att ta till sig kunskap och alla åtgärder som syftar till att göra barn till vana läsare är bra. Om man därtill stimulerar lustläsning och öppnar portar till okända världar har läsningen gett utdelning, för individen och för samhället.

En förlist ubåt stationerad i Mariehamn för hundra år sedan har för några dagar blivit hett nyhetsstoff. Men stationeringen är intressant eftersom den inte borde ha varit möjlig.

Att säga att de miljömässiga vinsterna med effektivisering äts upp av konsumtion är en sanning med modifikation.

Hur man skildrar lidande och katastrofer är ingen enkel sak. Men eftersom man försöker göra det så är det värt att diskutera hur det görs. Likaså måste nyhetskonsumenter ibland stanna upp och fråga sig vad som är acceptabelt och visningsbart.

I över 93 år har den åländska befolkningen haft förmånen att få leva i ett örike som är unikt på många olika sätt.

Det måste vara tillåtet att diskutera hur mycket framtidens skärgårdstrafik får kosta utan att beskyllas för etnisk rensning.

Det finns inga fribrev för vattenskoterförare. Vid en olycka är den som framför vattenskoter att betrakta som befälhavare i lagens mening och det betyder fullt ansvar för hur man framför fordonet och för de olyckor man ställer till med.

De positiva tecknen i den åländska ekonomin är fler än på länge. Arbetslösheten sjunker och många företag går bra.

Allt fler menar att det måste bli svårare att besvära sig mot olika beslut som kommunerna och landskapsregeringen fattar. Frågan är bara på vilket sätt man kan förändra besvärsbestämmelserna.

Tendensen att fånga folksjälen och göra den till sin har funnits sedan 1800-talet när forskare och studenter började intressera sig för ”folksjälen” och det autentiska. Men den folkliga kulturen lever, tack och lov, sitt eget liv och är svår att kapa.

Jag såg dem själv. I stora klungor vandrade de unga männen längs vägen på den grekiska ön Lesbos utanför Turkiets kust. På stranden låg drivor av efterlämnade flytvästar. De kom in över havet om nätterna.

Så länge man inte tar tag i det gigantiska problemet med svart ekonomi kommer de eventuella nya stödmiljonerna inte att ha någon effekt för Grekland. EMU måste kräva full insyn i hur låne- och bidragsmiljoner fördelas och används, annars blir det snabbt en ny grekisk kris.

Vill värna om respekten för rättsväsendet bör den nu aktuella utredningen kring landskapsåklagren genomföras på ett så transparent vis som möjligt. Annars växer misstankarna om specialbehandling till sig.

Fler ledare