Många debattörer försöker förstå dagens kriser genom att ta på sig historiska glasögon. Det ger en hel del konstiga slutsatser. För nutid kan aldrig jämföras med dåtid rakt av.

Röda korsets Ålandsdistrikt kunde knappast valt en sämre tidpunkt att starta ett internt bråk.

Finansministern och finansutskottets ordförande är bekymrade över landskapets finanser. Samtidigt har de nyligen släppt genom en landskapsbudget där underskottet växer dramatiskt.

Åländsk demokrati varnar för ökad brottslighet vid invandring. Samtidigt har hälften av partiets lagtingskandidater själva fällts för brott.

Det åländska narkotikamissbruket har seglat upp som en valfråga. Uppgiften att apoteken i fjol sålde över 7.300 sprutor till, enligt apotekarna själva, främst narkomaner, är häpnadsväckande. Att det finns gott om droger på Åland råder det inget tvivel om.

Det finns ingen rimlig förklaring till varför politiker ska sitta i styrelsen för Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS).

Söndagens val till Kataloniens regionparlament, som av katalanerna betraktas som en folkomröstning om självständighet, slutade med att ja-sidan fick majoritet.

Arbetslösheten som teoretiskt är så låg den kan bli sjunker nu ytterligare.

Landskapsregeringen säger att man vill stimulera ekonomin. Men att ta pengar ur en ficka och stoppa dem i en annan är inte att stimulera.

Det är de här människorna som Åländsk demokrati hetsar mot.

Väljarna vill ha färre kommuner, men frågan är vilket parti som kan och vill leverera detta.

Regeringsblocket backar och oppositionen rycker framåt.

Just den här mässan har också varit förebild för hur nordiska bokmässor ser ut.

Att 500 kubik avloppsvatten rinner ut i Slemmern är oacceptabelt.

Fler ledare