I tisdags invigdes Ålands folkhögskolas Art park. I utställningen, som pågår hela sommaren, visar elever vid hantverkslinjens och nya linjens första årskurs sina verk.

Emelie Christenbrunn har länge fotograferat, men nu satsar hon helhjärtat på en egen studio och ett anslutande galleri.

– Jag är ju inte 20 längre, det är dags att satsa på något, säger hon.

Flera verktyg stals i samband med ett inbrott i en verkstadslokal i Finström. Polisen gjorde en brottsplatsundersökning på måndagen.

För att lösa flera av kraven i det nya konkurrenskraftsavtalet i Finland anordnade Optinova i lördags en heldag för personalen med förläsningar, workshops och en avslutande personalfest.
– Vi tror på att satsa på vår personal i form av utbildning och inspiration. Det är personalen som på sikt kommer ge oss konkurrenskraft, säger Andreas Perjus, CTO i Optinovakoncernen.

Landskapsregeringen ska gör en förstudie av trafiksäkerhetsåtgärder för Färjsundstunneln.
– Tunneln har begränsad höjd och är ganska smal, säger bro- och hamningenjör Anders Sundblom.

Rekordbra resultat 2016. Och rekordmycket pengar i kassan.

Finström visar än en gång att krisåren är förbi.

– Mycket glädjande och roligt, säger kommundirektör Erik Brunström.

Det kan låta som rotvälska, och är det till stora delar också. Amerikanen Michael Heyman jobbar med ljudpoesi där ordets betydelse står i skuggan av hur det låter.

Intresset för Mumin har fått honom att nu vistas på Åland.

 

I vardagen bland kor och höns på gården på Bastö har Anki Lind plockat fram akrylfägerna. Bland annat har några av hennes får fått stå modell inför sommarens utställning i Eckerö.

Med låten ”Vi två” tävlar 13-åriga Smilla Påvall i årets tv-sända MGP-final. – Orden och rytmen bara kom till mig, berättar hon.

Efter att ha fotat både bastubadare, tuppar och afrikanska kungar vänder nu Kenneth Bamberg kameran mot sig själv. Ålandstidningen har träffat den åländska fotokonstnären i Rom, där han i två månader jobbat med två olika fotoprojekt.

Konserterna står i kö på Ålands musikinstitut denna månad före sommarlovet. Och till hösten sänks antagningsåldern på sånglinjen.

Inspirerad av de åländska folkdräkternas färger och mönster har textilkonstnären Keathy Ericsson-Jourdan skapat nya blomstrande mönster i olika tekniker. ”Arvet” heter utställningen som är Ålands konstmuseums sommarsatsning. 

För sin text ”Jag är 25 år och expansiv” ges Ida Kronholm ett hedersomnämnande i Arvid Mörne-tävlingen, en litteraturtävling för unga. 

En gammal tradition fick nytt liv när valborg firades på Uffe på berget på söndagskvällen. Med hjälp av två näverlurar blåste Uffe Grüssner först ut den fula, hemska vintern med dova toner för att sedan blåsa in den friska nya våren med ljusare toner. 

– Jag tänker att det ska bli tradition att blåsa ut vintern och och blåsa in våren, säger han.