En utställning som tar sin utgångspunkt i en bok. Det är vad Eckerö post- och tullhus bjuder på i sommar. Nio konstnärer fyller rummen och många av verken visas dessutom för första gången på Åland.

I höst sätter Robert Liewendahl upp den tredje delen i sin trilogi om Bolstaholm. Denna gång står Helena Sasse i centrum - bagarflickan som blev Ålands rikaste kvinna.

Nya Galleri Gustaf-E invigs i kväll med vernissage för utställningen ”Donation – Warner Sallman – passion”. Om en Ålandsättling som målade ett av världens mest spridda Kristusporträtt.

Carina Karlsson är en av den åländska litteraturens starkaste röster, en formsäker diktare och en driven och insiktsfull romanförfattare, motiverar juryn sitt val av henne som årets mottagare av Ålandsbankens kulturpris.

– Med Gustaf Erikson seglade Åland och Finland ut på världskartan på allvar. Hans betydelse var enorm. Därför är det extra roligt att GE-arkivet uppmärksammas så här, säger landskapsarkivarie Åke Söderlund.

Riksarkivet meddelade i går att man tar med Rederiaktiebolaget Gustaf Eriksons arkiv i sin förteckning över nationella viktiga arkiv.
Därmed är GE-arkivet ett steg Unescos världsminnesprogram ”Memory of the world”.

Stadsbibliotekets och Ålandstidningens nystartade bokcirkel
för unga bokslukare har just haft sitt premiärmöte. Det blev en diskussion om favoritböcker, Harry Potter och varför en bra bok för allt i världen inte får vara för tunn.

Människor bygger sina drömhem, men fjättrar sig samtidigt på platsen med höga lån och fasta väggar.
En utställning på Kulturhistoriska skakar om det traditionella tankesättet och låter friheten stå i centrum genom flyttbara hus.

– Jag är lustdriven. Men min lojalitet ligger alltid helt hos publiken, säger teaterlegenden Birgitta ”Bisse” Ulfsson som i lördags uppträdde under den litterära supén.

Efter ett år i Stockholm och nio utställningar är konstfotograf Nayab Ikram på väg hem till Åland igen. Med sig har hon mängder av upplevelser, ett växande politiskt intresse och en önskan att borra ännu djupare i identitetsbegreppet.

Åländska författaren Carina Karlsson är årets feminist, meddelande Ålands feministakademi vid lunchtid i dag.

I år satsar litteraturdagarna lite extra på barn och unga. En nyhet är ett rimjam för de yngsta barnen.
– Där skapar man tillsammans med barnen så att de få smaka och känna på orden, förklarar Helena von Schoultz som är utbildad ordkonstledare.

Att hyra ett konstverk med möjlighet att köpa loss senare om man vill – det är en ny affärsmodell som konstnär Juha Pykäläinen nu prövar.
– Jag har sett det på allt fler ställen på fastlandet.

I går släpptes sångboken ”Minns du – våra visor”, speciellt skapad av och för personer med minnesstörningar. Ett projekt som Sari Laine arbetat med i flera år.