En utställning som tar sin utgångspunkt i en bok. Det är vad Eckerö post- och tullhus bjuder på i sommar. Nio konstnärer fyller rummen och många av verken visas dessutom för första gången på Åland.

Filmarna Lucas Åsbacka och David Lundberg har slagit sina påsar ihop och startat firman Luvid film.
Just nu arbetar de med en dokumentär om tre ålänningar som vill slå världen med häpnad.

Julia Clara är en nykomling inom svenska indiepopband och ska spela i Berlin nästa vecka.
Hemma på Åland är hon mest känd som trubaduren Julia Carlsson.

Andreas Sarling axlar rollen som kapten Gerorg von Trapp i Teater Alandicas uppsättning av ”Sound of Music” i höst.
Filip Häggblom som ursprungligen skulle ha gjort rollen har fått förhinder på grund av studier i höst.

En vackert rostfärgad metallvägg vars genombrutna mönster skiftar färg i mörkret. Nu är Ålands konstmuseums nya fasadkonstverk ”Upplysningen” på plats.

Två spår - ett inre kronologiskt och ett yttre fördjupande med talande detaljer om livet förr. Så ser basutställningen i Ålands kulturhistoriska museum ut,
Äntligen är det öppningsdags.

Ålands konstmuseum har ömsat skinn till en modern konsthall. Den nya tematiska hängningen skapar nya ingångar och mängden verk som visas har mer än tredubblats.

Jenny och Nicklas Lantz tar över som lärare i Teaterföreningen i Mariehamns teaterskola.
I höst välkomnas även vuxna teaterelever.

Streetfood, dans, poesi på asfalt, musik och teater – det är bara några av ingredienserna på årets kulturnatt på fredag.
Men framför allt slår det nyrenoverade Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum äntligen upp portarna.

”Pure” är namnet på Ålands konstförenings nya utställning på galleri Norra Dörren. Ett fyrtiotal verk gjorda i olika konstgrafiska tekniker samsas om väggutrymmet i lokalen.
– Vi ville skapa en ren grafikutställning, därav namnet ”Pure”, säger Tiina Barck, initiativtagare och utställare.

Tidigare i veckan publicerade den amerikanska tidskriften The Christian Science Monitor en längre artikel om Åland. Bakom reportaget står journalisten Gordon F. Sander, som besökt Åland regelbundet sedan 1990. Det första besöket på fredens öar höll på att sluta med att han drunknade i Ivarskärsfjärden.

Författaren, illustratören och klassläraren Pernilla Lindroos har under sommaren förhandlat med ett tyskt kortleksföretag specialiserat på visdomskortlekar. Än är inte kontraktet påskrivet, men båda parter har tackat ja.
 – För mig är det här stort – en härlig bekräftelse, säger Pernilla Lindroos, skaparen av Anne Anka.

Skådespelaren Jonas Danielsson gjorde i mitten av juli sin filmdebut under inspelningen av ”Gulag X”, en vilda västern story i framtiden, på Seglinge i Kumlinge.
–Det blev en hel del bilscener, en dag körde jag faktiskt bara bil, säger Jonas Danielsson.

Efter 15 år som professionell operasångare utomlands gick flyttlasset för en vecka sedan från Frankfurt tillbaka till Åland.
–Jag har fått göra alla fantastiska roller jag drömt om och en mättnad i karrärhungern har uppstått. Som frilansare med Åland som bas kan jag fortfarande utöva mitt yrke, men på ett mer människovänligt sätt, säger Jenny Carlstedt som just nu repeterar inför konsertversionen av operan Joel på Alandica.