En utställning som tar sin utgångspunkt i en bok. Det är vad Eckerö post- och tullhus bjuder på i sommar. Nio konstnärer fyller rummen och många av verken visas dessutom för första gången på Åland.

Siv Ekström blev nyligen utnämnd till mästerspelman. Med över 40 år med fiolen på axeln delar hon med sig av sina erfarenheter som spelman och lärare.
– Jag tror att alla kan lära sig spela på gehör. För mig är folkmusiken rolig och meningsfull, med kontakten bakåt i tiden som en extra krydda, säger Siv Ekström.

I onsdags uppträdde Shoutin' Red på Dinos Blues & Roots Week i Mariehamn. Ålandstidningens reporter fick äran att intervjua en högaktuell artist inom genren country blues.
– Jag blev fångad av musiken, låtarna gick rakt in i hjärtat. Det är musik som berör, den kommer ju från en förtryckt kultur, säger Felicia Nielsen som är Shoutin' Red.

Ålandsbördiga Annika Åkerfelt har med sina porslinssmycken gjort sig ett namn som smyckekonstnär, både internationellt och i Sverige.
– Smyckekonst är smyckevärldens haute couture. Det är uttrycket jag är ute efter – jag vill göra unika konstföremål, säger hon.

Den 12 augusti slår de nybyggda och renoverade lokalerna på Storagatan 1 upp portarna och välkomnar allmänheten till Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum. Ålandstidningen har låtit intendent Graham Robins reda ut ett flertal namnbyten i den åländska kultursfären.

Efter en paus på ett år var det på onsdagskvällen åter dags för sång och musik i Övernässtugans trädgård i Mariehamn.
– Det här ska vara en mötesplats där nyfikenheten är i fokus, säger Mia Hanström i arrangerande ABF-Åland.

Den urbana parken på Torggatan pryds numera av en virkad filt, dekorerade träd och ett bokskåp. Här kan man både sticka och hitta sommarläsning.

Konstnären Bo Torgé ställer ut fantasifulla och färgsprakande akrylmålningar på Indigo i sommar.
– Det känns jättekul. Att presentera konst i krogmiljö väcker nyfikenhet också bland dem som annars inte går på gallerier, säger Indigos ägare Stig Grönlund.

Konstnären Jonas Wilén står bakom den kryptozoologiska utställningen ”Av udda natur”, som med skickligt oljemåleri både får betraktaren att dra på munnen men även att reflektera kring människans roll i naturen. Utställningen finns på Ålands jakt- och fiskemuseum i Eckerö.

I torsdags invigdes i Mariehamnsmuseet en utställning om arkitekten som skapade Mariehamn, G.T.P. Chiewitz. Arkitekt Matti Huusari har sammanställt utställningen om Chiewitz liv och arbeten.
– Omtyckte Chiewitz ritade den första moderna stadsplanen och villaplanen i Finland, säger Matti Huusari.

Petronella Westers uppsättning av Ronja Rövardotter är barnkultur av mycket hög kvalitet. Under tre veckor finns möjligheten att se dramatiseringen av Astrid Lindgrens bok Ronja Röv

I onsdags hade ”Djävulens jungfru” pressvisning i Helsingfors. Filmen behandlar behandlar evigt aktuella frågor om vad det goda är, vad moral är och framför allt vem den riktiga djävulen är, skriver Fanny Malmberg i sin recension. I höst har ”Djävulens jungfru” premiär.

På torsdag kväll hålls vernissage för utställningen ”Keramik” på Galleri Skarpans. Åtta åländska konstnärer deltar. En av dem är Peter Winquist som ställer ut interaktiva blomskulpturer.
– Bidraget är en hyllning till barockmusiken, säger han.

Årets orgelfestival närmar sig. På söndag drar man igång med första programpunkten och efter det fortsätter konserterna att lösa av varandra under veckan. Programmet är, som det brukar vara, varierat. Flera andra instrument utöver orgel gästar konserterna.
– Det vore inte någon riktig orgelfestival om vi hade haft enbart orgelmusik, säger arrangören Henryk Gwardak.