– Med Gustaf Erikson seglade Åland och Finland ut på världskartan på allvar. Hans betydelse var enorm. Därför är det extra roligt att GE-arkivet uppmärksammas så här, säger landskapsarkivarie Åke Söderlund.

I tisdags invigdes Ålands folkhögskolas Art park. I utställningen, som pågår hela sommaren, visar elever vid hantverkslinjens och nya linjens första årskurs sina verk.

Det kan låta som rotvälska, och är det till stora delar också. Amerikanen Michael Heyman jobbar med ljudpoesi där ordets betydelse står i skuggan av hur det låter.

Intresset för Mumin har fått honom att nu vistas på Åland.

 

I vardagen bland kor och höns på gården på Bastö har Anki Lind plockat fram akrylfägerna. Bland annat har några av hennes får fått stå modell inför sommarens utställning i Eckerö.

Med låten ”Vi två” tävlar 13-åriga Smilla Påvall i årets tv-sända MGP-final. – Orden och rytmen bara kom till mig, berättar hon.

Efter att ha fotat både bastubadare, tuppar och afrikanska kungar vänder nu Kenneth Bamberg kameran mot sig själv. Ålandstidningen har träffat den åländska fotokonstnären i Rom, där han i två månader jobbat med två olika fotoprojekt.

Konserterna står i kö på Ålands musikinstitut denna månad före sommarlovet. Och till hösten sänks antagningsåldern på sånglinjen.

Inspirerad av de åländska folkdräkternas färger och mönster har textilkonstnären Keathy Ericsson-Jourdan skapat nya blomstrande mönster i olika tekniker. ”Arvet” heter utställningen som är Ålands konstmuseums sommarsatsning. 

För sin text ”Jag är 25 år och expansiv” ges Ida Kronholm ett hedersomnämnande i Arvid Mörne-tävlingen, en litteraturtävling för unga. 

Dikteposet Kalevala har fått inspirera sommarens stora utställning på Eckerö post- och tullhus: Kalevaland.
38 åländska konsthantverkare har tolkat dikterna i färg, form och text.

I höst sätter Robert Liewendahl upp den tredje delen i sin trilogi om Bolstaholm. Denna gång står Helena Sasse i centrum - bagarflickan som blev Ålands rikaste kvinna.

Nya Galleri Gustaf-E invigs i kväll med vernissage för utställningen ”Donation – Warner Sallman – passion”. Om en Ålandsättling som målade ett av världens mest spridda Kristusporträtt.

Carina Karlsson är en av den åländska litteraturens starkaste röster, en formsäker diktare och en driven och insiktsfull romanförfattare, motiverar juryn sitt val av henne som årets mottagare av Ålandsbankens kulturpris.

Riksarkivet meddelade i går att man tar med Rederiaktiebolaget Gustaf Eriksons arkiv i sin förteckning över nationella viktiga arkiv.
Därmed är GE-arkivet ett steg Unescos världsminnesprogram ”Memory of the world”.