En stark trend inom deckarvärlden just nu är dragningen till det lokala. Utsatta öar, isolerade landsbygdsmiljöer och ibland ren ödemark används skickligt som bakgrund och Liselott Willén (bilden) är ett åländskt exempel på det.

Åländska författaren Carina Karlsson är årets feminist, meddelande Ålands feministakademi vid lunchtid i dag.

I år satsar litteraturdagarna lite extra på barn och unga. En nyhet är ett rimjam för de yngsta barnen.
– Där skapar man tillsammans med barnen så att de få smaka och känna på orden, förklarar Helena von Schoultz som är utbildad ordkonstledare.

Att hyra ett konstverk med möjlighet att köpa loss senare om man vill – det är en ny affärsmodell som konstnär Juha Pykäläinen nu prövar.
– Jag har sett det på allt fler ställen på fastlandet.

I går släpptes sångboken ”Minns du – våra visor”, speciellt skapad av och för personer med minnesstörningar. Ett projekt som Sari Laine arbetat med i flera år.

Intresset är svalt bland åländska konstnärer och konsthantverkare för att delta i årets konstrunda. I år har blott 19 åländska ansökningar kommit in om att få vara med.

”Att leva” heter en nyskriven konsertberättelse som kören Flera röster just har börjat repetera. Premiär blir det i september, men innan dess bjuder kören på smakprov i London.

Det finns en hel del skatter på stadsbiblioteket. Bland annat samtliga 21 översättningar av Sally Salminens ”Katrina”. Dessutom en kunglig stadga från 1697. Och Fredrik Wilhelm Radloffs ”Beskrivning av Åland” från 1795.
– Den är värdefull, säger bibliotekarie Victoria Lundgren.

Johanna Boholm är Ålands kandidat till Nordiska rådets litteraturpris.
Hon nomineras för sin prosalyriska berättelse ”Jag är Ellen”.

Åländska skådespelaren Linnea Sundblom och svenska Joanna Dalgren gör alla rollerna i ”Riv murarna” – en föreställning om normer och funktionsnedsättningar, som de beskriver som landets mest tillgängliga pjäs.
Premiär är det i Västerås den 9 mars.

Under torsdagen besökte ligavinnarna IFK Mariehamns herrlag Ytternäs skola för att prata om sitt bokläsande.
– Nu är de våra officiella Läsmästare 2017 också, rapporterar skolbibliotekarie Elspeth Randelin.

Nu behöver man inte åka till Ateneum i Helsingfors för att se Helene Schjerfbecks klassiker ”Konvalescenten” i verkligheten. Under en månad visas den på Ålands konstmuseum, utlånad som en del av Finlands hundraårsjubileum.

Skepparen och skeppsbyggnandsingenjör Hans Palme, berättar om den gången Pommern höll på att sjunka och den påföljande dockningen i Åbo

Videoinstallationen ”Madame B”, som filmats på Åland och i Paris 2012-2013 och visades på Eckerö post- och tullhus i maj-juni 2014 har nu vandrat vidare till Munchmuseet i Oslo.