En stark trend inom deckarvärlden just nu är dragningen till det lokala. Utsatta öar, isolerade landsbygdsmiljöer och ibland ren ödemark används skickligt som bakgrund och Liselott Willén (bilden) är ett åländskt exempel på det.

Riksarkivet meddelade i går att man tar med Rederiaktiebolaget Gustaf Eriksons arkiv i sin förteckning över nationella viktiga arkiv.
Därmed är GE-arkivet ett steg Unescos världsminnesprogram ”Memory of the world”.

Stadsbibliotekets och Ålandstidningens nystartade bokcirkel
för unga bokslukare har just haft sitt premiärmöte. Det blev en diskussion om favoritböcker, Harry Potter och varför en bra bok för allt i världen inte får vara för tunn.

Människor bygger sina drömhem, men fjättrar sig samtidigt på platsen med höga lån och fasta väggar.
En utställning på Kulturhistoriska skakar om det traditionella tankesättet och låter friheten stå i centrum genom flyttbara hus.

– Jag är lustdriven. Men min lojalitet ligger alltid helt hos publiken, säger teaterlegenden Birgitta ”Bisse” Ulfsson som i lördags uppträdde under den litterära supén.

Efter ett år i Stockholm och nio utställningar är konstfotograf Nayab Ikram på väg hem till Åland igen. Med sig har hon mängder av upplevelser, ett växande politiskt intresse och en önskan att borra ännu djupare i identitetsbegreppet.

Åländska författaren Carina Karlsson är årets feminist, meddelande Ålands feministakademi vid lunchtid i dag.

I år satsar litteraturdagarna lite extra på barn och unga. En nyhet är ett rimjam för de yngsta barnen.
– Där skapar man tillsammans med barnen så att de få smaka och känna på orden, förklarar Helena von Schoultz som är utbildad ordkonstledare.

Att hyra ett konstverk med möjlighet att köpa loss senare om man vill – det är en ny affärsmodell som konstnär Juha Pykäläinen nu prövar.
– Jag har sett det på allt fler ställen på fastlandet.

I går släpptes sångboken ”Minns du – våra visor”, speciellt skapad av och för personer med minnesstörningar. Ett projekt som Sari Laine arbetat med i flera år.

Intresset är svalt bland åländska konstnärer och konsthantverkare för att delta i årets konstrunda. I år har blott 19 åländska ansökningar kommit in om att få vara med.

”Att leva” heter en nyskriven konsertberättelse som kören Flera röster just har börjat repetera. Premiär blir det i september, men innan dess bjuder kören på smakprov i London.

Det finns en hel del skatter på stadsbiblioteket. Bland annat samtliga 21 översättningar av Sally Salminens ”Katrina”. Dessutom en kunglig stadga från 1697. Och Fredrik Wilhelm Radloffs ”Beskrivning av Åland” från 1795.
– Den är värdefull, säger bibliotekarie Victoria Lundgren.

Johanna Boholm är Ålands kandidat till Nordiska rådets litteraturpris.
Hon nomineras för sin prosalyriska berättelse ”Jag är Ellen”.