I vardagen bland kor och höns på gården på Bastö har Anki Lind plockat fram akrylfägerna. Bland annat har några av hennes får fått stå modell inför sommarens utställning i Eckerö.

Bra försök men för rörigt för att vara läskigt är bokcirkelns omdöme över spökhistorien ”Aksakovs grav”.

De ryska truppernas närvaro var långt mer brännande än återföreningen med Sverige i augusti 1917. Det visar de mötesprotokoll och en skrivelse från de två kommunalstämmorna på Ålands folkhögskola vid samma tid.

Är troféjakt försvarligt? Den frågan ställer fotografen Pierre Abensurs effektivt i serie porträtt av jägare som visas på Ålands jakt- och fiskemuseum.

Konstfestivalen Moment fortsatte i går med en eftermiddag av video och torn-byggar-performance på torget. Men denna gång var det konstfilmen som stod i fokus. 

Finlands väg till självständighet i förhållande till resten av Skandinavien – om detta handlar en ny utställning på stadsbiblioteket.  

Landskapets fastighetsverk äger cirka 250 fastigheter över hela Åland. Inom kort tänker vd Stefan Rumander begära lagtingets godkännande för att sälja ett antal av dessa, bland annat den gamla rektorsbostaden vid Ålands folkhögskola.

På torsdag fortsätter konstfestivalen Moment med en dag av videokonst och performance på Torget i Mariehamn. 

Robert Liewendahls nyskrivna pjäs ”Storm över Södö” levereras snyggt av ensemblen, tycker Ålandstidningens recensent som ger fyra marhällor i betyg. 

Jens Harbergs nya bok ”Av skog är du kommen” är både intressant och läsvärd och bjuder på flera aha-upplevelser, tycker Ålandstidningens recensent.

Toböle i Saltvik är under några veckor Ålands Hollywood. Kameror, sladdar och mikrofoner finns lite här och var på den idylliska gården vid Verkviken där det just nu spelas in film för fullt.  Målet är att nattetid spela in en 75 minuter lång film i en enda tagning. – Vi har bara en chans varje natt. Alla detaljer måste stämma, säger regissören, manusförfattaren och skådespelaren Thomas Germaine.

Fifax har pumpat alldeles för mycket avloppsvatten till det kommunala reningsverket. Nu vill Eckerö kommun att det avtal som finns ska följas. 

Byggfirman Hans Mattsson stämmer bolagen Fifax Ab och F-fast Ab på närmare 450.000 euro. Orsaken till stämningen är att byggnadsarbetet av fiskodlingen drog ut på tiden och gav entreprenören merkostnader.

I ”Djupgraven” är det väsen från den nordiska folktron och sjömanslegender som skapar skräck och oro bland barnen i skärgården.

En lite för rörig historia för att vara helt lyckad, tyckte majoriteten av bokcirkeln.