I vardagen bland kor och höns på gården på Bastö har Anki Lind plockat fram akrylfägerna. Bland annat har några av hennes får fått stå modell inför sommarens utställning i Eckerö.

Camilla Forsén-Ström vill återskapa den soldallrande semesterkänslan i gamla 60-talfotografier i sin utställning ”Hotter than July” som nu visas i Smakbyns matsal. 

Tänk om barnet väljer sina föräldrar innan det låter sig födas fram, funderade Evelina Lindahls dotter. En svindlande tanke som nu resulterat i boken: Elfina och själen.

Lägligt till Mariehamns seglarförenings (MSF) 100-årsjubileum på lördag presenterade man i går boken ”MSF 100 år – Glimtar ur ett sekel i med- och motvind”. – Det känns riktigt bra att äntligen ha ett tryckt exemplar i handen. Jag är väldigt nöjd med vad vi åstadkommit, säger seglarföreningens kommodor Andreas Kanborg.

Anders Wiklöf lämnar Föreningen Konstsamfundet när han nu passerat 70-årsstrecket. Av tradition brukar föreningens medlemmar lämna över till yngre förmågor vid den åldern. 

 

Skatan fladdrar som en symbol genom Kastelholms slotts sommarutställning ”Pica pica” – om de åländska häxprocesserna som krävde sju kvinnors liv.

Bengt Granberg slutade skolan efter bara sju år. Det ser han som ett av sina bästa beslut – skolan passade inte honom. I stället satsade han på att bygga upp Käringsundsbyn i Eckerö. 

I år är det 50 år sedan de första stugorna invigdes – och fortsättningsvis är han i branschen. Numera har han bara sex stugor och så fem gästrum i sitt eget hus, men det räcker.

Om inte Fifax har installerat en avloppsreningsanläggning innan den sista augusti i år så kommer ÅMHM att helt eller delvis avbryta verksamheten vid Fifax. 

– Det här var ett tydligt sätt för oss att gå vidare, säger ÅMHM:s myndighetschef Stig Abrahamsson om beslutet.

Eckerö och Hammarland tillsammans med Jomala, Lemland och Lumparland i stället för de norråländska kommunerna.
Det var frågan när representanter för de fem kommunerna sammanträdde i förrgår.
– Det är en naturlig bas, säger Harry Jansson (C), kommunstyrelseordförande i Jomala.

 

Efter en ganska lång debatt beslutade fullmäktige att ge alla Eckeröbarn i åldrarna 2-13 år gratis inträde till Smart Park och Leklandet.

I dag är första dagen som barnen kan hämta ut sina biljetter från kommunkansliet.

Emelie Christenbrunn har länge fotograferat, men nu satsar hon helhjärtat på en egen studio och ett anslutande galleri.

– Jag är ju inte 20 längre, det är dags att satsa på något, säger hon.

I tisdags invigdes Ålands folkhögskolas Art park. I utställningen, som pågår hela sommaren, visar elever vid hantverkslinjens och nya linjens första årskurs sina verk.

Det kan låta som rotvälska, och är det till stora delar också. Amerikanen Michael Heyman jobbar med ljudpoesi där ordets betydelse står i skuggan av hur det låter.

Intresset för Mumin har fått honom att nu vistas på Åland.

 

Eckerö kommunstyrelse har beslutat att tillsätta en referensgrupp som ska hålla i kommunikationen med Fifax. 
– Vi ska ha en tätare dialog med Fifax och då underlättar det om man har en referensgrupp, säger kommundirektör Arsim Zekaj.